Aktualno KUD Običaji

20. Tounjske krinjke

Vrijeme poklada ili maškara u Tounjskom kraju traje od blagdana Svijećnice ili Prve Svetice pa sve do pokladnog utorka ili Mesopusta. To vrijeme maškara karakteriziraju dvije vrste maškara: Bele krinjke i Dedi.

Dedi su maškare koji idu noću, to su najčešće muškarci odjeveni u tamnu odjeću. Oko sebe stavljaju lane i zvonce. Tako odjeveni obilaze kuće i proizvode buku te na taj način tjeraju zlo iz kuća i sela.

Bele krinjke su skupina od nekoliko plesnih parova, grupe svirača, Babe i Deda. Krinjke su odjevene u tradicionalnu tounjsku opravu. Muškarci nose bijele gaće i košulju te zobunac, a žene bijele oprave s zastorima raznih boja. Krinjke posebno karakterizira bijeli veo ili rub. Rub se stavlja na glavu a preko njega šešir. To je tradicionalna tounjska maska koju imaju svi koji sudjeluju u Krinjka, te se zbog te bijeline zovu Bele krinjke. Krinjke idu u ophode i to danju, od kuće do kuće. Baba nosi košarum a Ded štap i zvonce. Ostale Krinjke isto nose manje košare i manja zvonca. Ispred svake kuće Ded pozvoni zvoncem, a Krinjke cijelo vrijeme pjevaju i plešu. Domaćini mogu pozvati Krinjke u kuću. Krinjke obično uđu, nešto otpjevaju i otplešu. Domaćini darivaju Krinjke, za što je zadužena Baba. Ukućani daruju jaja, špek, kobasice, jabuke, novce i slično što Baba stavlja u košaru. Krinjke su obično vesela i raspjevana skupina, kako nose rub kao masku, često su neprepoznatljivi. Domaćine obično zanima tko se krije ispod ruba. Ako su domaćini gostoljubivi, Ded naredi Krinjkama da se razotkriju. Nakon ophoda kuća po selu, Krinjke se zaustave u jednoj kući u kojoj naprave zajedničku večeru, a pjesma i ples se nastavi do kasno u noć.

Kulturno umjetničko društvo „Tounjčica“ održava ovaj običaj od zaborava, i zahvaljujući njihovom radu i upornosti ove godine organizirali su 20. Tounjske krinjke.

Izvor: općina Tounj

Foto: KUD „Tounjčica“ Tounj

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

19. smotra izvornog folklora Pokuplja, Turopolja, Posavine i Banovine

Selo hr

Pjesmom do Božića

Selo hr

Pjesmom za biskupa

Branko Rumenović