Aktualno Običaji Smotra

GRLO MOJE, DAJ ZAORI BOLJE

U prostorijama restorana RAJSKI DVORI u Selima, održana je 3. Smotra šetanih kola  „GRLO MOJE, DAJ ZAORI BOLJE“ – SELA 2023. Svoju tradiciju njegovanja šetanih kola predstavila su društva iz četiri Hrvatske županije, a sve je pratila tročlana stručna komisija Hrvatskog sabora kulture u sastavu, Josip Forjan, Iva Niemčić i Tomislav Habulin

Kao izaslanica župana Sisačko-moslavačke županije skupu se obratila predsjednica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga SMŽ, gđa Ivanka Roksandić, naglasivši kako je bitno društva okupiti u Zajednicu radi predstavljanja njihovog rada na državnom nivou. Smotra je održana  pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH, Sisačko-moslavačke županije i Grada Siska, a izaslanik gadonačelnice Ivan Buterin, Smotru je i službeno otvorio.  Društva su se predstavila u punom sjaju nošnje i napjeva iz svoga kraja, a u završnici je otplesano zajedničko kolo u kojem su sudjelovali svi sudionici Smotre.

Po završetku službenog dijela održan je okrugli stol sa predstavnicima društava koja su nastupila, gdje je pohvaljen trud da se sačuva ovaj glazbeni izričaj. Posebne pohvale odnosile su se na izvornost napjeva i plesa specifičnog za određeno područje iz kojeg društvo dolazi, te za izvornost odijevanja.  

Na smotri su nastupili:

KUD-o „Šartovac“ je osnovano 2011. godine. Broji oko 40 članova. Djeluje u plesnoj, pjevačkoj i tamburaškoj sekciji. Sudjelovalo  je na mnogim smotrama i susretima diljem Hrvatske i izvan naše domovine. Istaknuli bi naš nastup  na 19. Međunarodnom  susretu naroda i kultura u Sikirevcima, Adventu  u Delnicama, Smotri folklora Moslavine, Županijskoj smotri tamburaških sastava u Budaševu,  Smotri pjevačkih skupina Moslavine, snimanje novogodišnje emisije „Lijepom našom“ , cjelovečernja emisija u živo „Fio shou“ na TV Jabuci, nastup na 6. Susretu čuvara hrvatske etno baštine u Fildestadtu u Njemačkoj, Međunarodna smotra na otoku Pašmanu, Međunarodna smotra folklora u Vidovcu pokraj Varaždina-Zeljarijada. U našem mjestu održavamo   manifestaciju „Proljeće u Šartovcu“ i imamo uređenu etno sobu.Društvo se predstavilio sa:

Društvo se predstavilio sa:  Ajde diko, ajde lane moje, Oj divojko daleko udana, Oj rastiću šušnjati.

KUD „Seljačka sloga“ Prekopakra osnovan je davne 1929. godine i imao je prekid rada samo za vrijeme Domovinskog rata. Jako smo ponosni na svoju izvornu narodnu nošnju, zbog specifičnog i posebnog izgleda i bjeline , te smo poznati kao BIJELI ŠOKCI. Uz očuvanje starih nošnji( preko 150 g.), trudimo se stalno obnavljati i obogaćivati naš fundus novim nošnjama. Predstavljali smo svoje selo, svoj grad i državu izvan granica naše domovine u Škotskoj, Francuskoj, Njemačkoj i Slovačkoj. Istaknuli bi sudjelovanje na smotrama folklora u Zagrebu, Đakovu, Vinkovcima, Pleternici, Slavonskom brodu i diljem Lijepe naše, zatim sudjelovanje u HTV ovoj emisiji „Lijepom našom“, te na svim manifestacijama u Gradu Pakracu. Organiziramo u svom selu „Šokačko sijelo“, cjelovečernji program našega KUDa i smotru folklora PAKRAČKO LJETO na kojoj nam je cilj svake godine ugostiti KUD ove iz raznih dijelova lijepe naše i pokloniti našim sugrađanima bogati program kulturne baštine.

Društvo se predstavilio sa: Idem ,idem selom, Sitno pjeva za lugom djevojka, Skoči kolo.

KUD „Sloga“ Miklouš, obnovilo je svoj rad kao Društvo koje njeguje izvorni folklor sela Miklouša i Moslavine 1974. godine. Od tada intenzivno nastupamo  na najuglednijim smotrama folklora u Republici Hrvatskoj: Međunarodna smotra folklora u Zagrebu, Vinkovačke jeseni, Đakovački vezovi,  državni Susreti folklornih skupina u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, smotre folklora Bjelovarsko bilogorske županije i ostale pozivne smotre i gostovanja, a svoju baštinu predstavili smo i u Češkoj, Mađarskoj i Sloveniji. Od 1974. godine «Sloga» svake godine organizira kulturno tradicijski događaj «Zapovijed pod lipom» koji je  2020. upisan u Registar kulturnih dobara RH. Obzirom na vrlo mali broj stanovnika mjesta iz kojeg dolazimo ( Mjesni odbor Miklouš obuhvaća 5 sela, odnosno 400 stanovnika) najviše nas veseli  održavanje rada kud-a i to što su  naši mladi članovi u svoja srca ugradili ljubav i poštovanje  prema starijim članovima, zavičaju, pjesmi i plesovima kraja iz kojeg dolazimo.

Društvo se predstavilio sa: Popuhnuo tihi vjetar, Trnje je trnje, Miklouš je malo selo.

KUD „Sveti Florijan“ Poljana Lekenička 

Društvo je osnovano 2006.godine. Pjesmama i plesovima njeguje i čuva tradiciju i običaje turopoljskog kraja. Domaćini smo Folklornih susreta i obilježavanja dana Svetog Florijana te uprizorenja živih jaslica. Gostovanja na koja smo ponosni su folklorni susreti u Pridragi kraj Zadra, Prelogu kraj Čakovca, Brodskom Stupniku, Martinski susreti, nastup na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

Društvo se predstavilio sa: Judica se šeće, Ajde kolo da tancamo.

KUD „Drežnik“ iz Drežnika osnovano je 06.studenog 1999. god., ima 50 aktivnih i 20 potporna člana koji djeluju u 4 skupina: Izvorna, Dramska, Dječja i Tamburaška. Cilj društva je njegovanje izvorne pjesme, šetanih kola i običaja sela Drežnik, prenošenje na mlađe naraštaje i sačuvati ih od zaborava. Društvo je nastupalo na raznim manifestacijama diljem Lijepe naše, te izvan granica. Posebno smo ponosni na našu tradicionalnu manifestaciju Kolo na Mednu. Snimili smo nosač zvuka Al je lipo u našemu kraju na kojem se nalaze izvorne pjesme i šetana kola sela Drežnik za kojeg smo bili nominirani za prestižnu nagradu Porin te ušli u samo završnicu nagrađivanja. Izdali 2 monografije o radu Društva. U suradnji sa Hrvatskom radiotelevizijom snimili smo 2 dokumentarna filma o običajima sela Drežnik.

Društvo se predstavilio sa: Ljuljuška se vrbičica, šetano kolo na sporo Alaj, oj divojko šta u kolo nećeš, staro kolo Šetala se gizdava divojka te šetano kolo na brzo Oj Lazare livadare.

KUD „POSAVINA“ Budaševo. Ljubav za očuvanjem izvorne posavske narodne baštine u Budaševu datira još od 1937. kada je na inicijativu mještana osnovan KUD „Seljačka sloga“. Godine 1978., ponovno na inicijativu mještana, entuzijasta i ljubitelja narodne baštine osniva se u Budaševu KUD „Posavina“. KUD trenutno kuplja tridesetak članova i djeluje u dvije sekcije: folklorna i „Kraluž“ Pjevačka skupina KUD-a „Posavina“ Budaševo. KUD njeguje pjesme i plesove Posavine, Like, Slavonije, plesove i pjesme bunjevačkih Hrvata i splitske plesove. Radom i trudom vrijednih ljudi koji su tijekom ovih 40 godina predano djelovali u upravnom odboru KUD-a nabavljene su posavske, ličke, bunjevačke, splitske i slavonske nošnje, brojni instrumenti, narodne rukotvorine.

Društvo se predstavilio sa: Ide jesen i Žalosna Gospa, Vijala se Vrbčica i Dragi dragoj.

Zajedničko druženje potrajalo je kasno u noć uz tamburaše i pjesmu.  

Za portal Selo.hr Verica Kruhan.

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

Međunarodna dječja smotra folklora u N.Čiču

Selo hr

Barbant

Selo hr

Društvo Slovačko – Hrvatskog prijateljstva

Selo hr