December 8, 2023
Aktualno Dijaspora Smotra

ILINDAN, 2014. – Dan koji se pamti!

Prigodom proslave blagdana sv. Ilije i zaštitnika naše župe zbilo se niz značajnih događaja u selu Kljaci gdje je održana:

  1. MEĐUŽUPANIJSKA SMOTRA IZVORNOG FOLKLORA „ILINDANSKA VEČER“ – KLJACI, 20. srpnja 2014.

ILINDAN, 2014. – DAN KOJI SE PAMTI!

  • Memorijalni malonogometni turnir „7 heroja“
  • Procesija i misa u župskoj crkvi sv. Ilije
  • 2 km kroz Kljake 1. povorka u narodnim nošnjama
  • Strikomanova Milenijska fotografija: Sveti Ilija
  • 3. međužupanijska smotra izvornog folklora
  • Programi KUD-ova
  • Ilindanska lipotica• Memorijalni malonogometni turnir „7 heroja“

MNK „Kljaci“ organizirao je 2. memorijalni malonogometni turnir „7 heroja“ iz Kljaka (živote su dali: Mirko Bikić, Josip Blažević, Marko Blažević, Ivan Čule, Romano Durdov, Ivica Prnjak, Mladen Šimundža). Dan prije Ilindanske večeri, 19. Srpnja, odigralo su finale na igralištu „Domovina“ između ekipa: Kljaci – Mirlović Polje. Istog dana fra Ilija Mikulić je slavio misu u crkvi sv. Ilije, a kod spomenika odrješenje za sve pale domoljube u Domovinskom ratu. Obučeni u narodnim nošnjama bili su članovi KUD-a „Sveti Ilija Kljaci“, potom na igralištu su izveli folklorni program pred više od 200 posjetitelja.
Potom glazba i tombola. Glavni zgoditak na tomboli osvojio je naš član Josip Čule. Nagradu je vezao špagom i tako „ponio“ svojoj kući – živo jare!

Procesija i misa u župskoj crkvi sv. Ilije

Nedjeljno jutro, 20. srpnja, Ilindan. Procesijom oko starog groblja s kipom sv. Ilije, nosili su muškarci u narodnim nošnjama, nekoliko stotina vjernika sudjelovalo uz molitve litanija a svetu misu predvodio je župnik fra Ilija Mikulić. Na izlazu iz crkve a za večerašnju smotru folklora Paula i Sandra Blažević te Dora Jukić iz Čavoglava, članice KUD-a, dijelile su informativne letke s programom. Inače, župu Kljaci sačinjavaju sela Čavoglave, Kljaci, Mirlović Polje i Umljanovići kao i članstvo župskog KUD-a.
Ranije su dva propagandna transparenta postavljena preko ceste s natpisom: „ILINDANSKA VEČER“ U KLJACIMA, DOBRO DOŠLI NA SMOTRU FOLKLORA, također veliki plakati su izljepljeni po raznim mjestima a podijeljeno je blizu 700 informativni letaka našim gostima i domaćinima.
Pozornica je okićena starinskim predmetima. Sa strane nekoliko biljaca (pokrivač od vune ovaca) i mutapa (pokrivač od dlake koza), između toga: lopar, vile, grablje, sito, bukara, torba… Na podnožju su izložene rukotvorine-minijature: oranje plugom i konjem, guvno i vršaj na guvnu sa dva konja, kar koji vuku konji na makadamu… Od domaćeg bilja: suncokret, kukuruzovina (trska od kukuruza), džuli (ruže), zelenilo… Bojama „crven-bijel-plav“ činio je natpis: 3. MEĐUŽUPANIJSKA SMOTRA IZVORNOG FLKLORA „ILINDANSKA VEČER“ i logotip našeg KUD-a uz hrvatsku zastavu dominirali su na prekrasnoj pozornici.

2 kilometra kroz Kljake 1. mimohod u narodnim nošnjama

U kasnim popodnevnim satima pristizale su folklorne skupine, i autobusima na Benkovac, tj. u osnovnu školu u Kljacima. Nakon okrepe gostiju, bogate trpeze, osvježenja pićem i druženja u školi i ispred škole krenula je svečana povorka kulturno umjetničkih društava. Predvodio je organizator i domaćin KUD „Sveti Ilija Kljaci“. Na čelu povorke nosili su barjak Marko Dabro i zastavu Toma Prnjak. I tako svaki KUD u mimohodu sa svojim barjakom. Svirali su na svojim glazbalima (diple, gusle, gajde) i pjesme su razne odjekivale niz Kljake. Uz put mještani su ih razdragano pozdravljali i fotografirali a oni bi zastali i zaigrali kolo, zapivali pismu… To je nešto neviđeno u ovom dalmatinskom selu na rubu Petrova polja, podno planine Moseć, nedaleko izvora rijeke Čikole. Između Drniša i Splita „iza 9 sela“ nalaze se Kljaci (a ne „Kljake“ – kako to neki pišu!), selo je u općini Ružić na sjeveroistočnom rubu Šibensko-kninske županije. U šarolikim narodnim nošnjama kroz netaknutu i prekrasnu prirodu, preko 300 ljudi iz raznih hrvatskih krajeva, u predvečerje Ilindana razdragano je hodalo dva kilometra prema svojoj crkvi.

Strikomanova Milenijska fotografija: Sveti Ilija

U 20 sati poznati fotograf Šime Strikoman je rasporedio sva folklorna društva prema bojama njihovih nošnji na sliku „sv. Ilija s mačem“, ranije nacrtana i obojena na parkiralištu blizu župske crkve. U pripremi su sudjelovali: Šime Strikoman i žena Edita, Ante Ojdanić, Josip Višić, Katarina Ojdanić i Marko Blažević – tajnik KUD-a. Po završetku večernje mise u milenijsku fotografiju uključeni su i svi hodočasnici koji su došli na Ilindan u Kljake. Iz Knina je ustupljena vatrogasna dizalica i postavljena ispred fratarske kuće i Šimu je podigla na visinu od 20 m te je tako napravljena 419. Milenijska fotografija „Sveti Ilija“.

  1. međužupanijska smotra izvornog folklora „Ilindanska večer“

U 21 sat na pozornicu izlazi domaćin – KUD „Sveti Ilija Kljaci“ i voditelj programa – Ante Nadimir Tadić Šutra i spontano pjevaju himnu. Nakon „Lijepe naše“ odaje se minuta šutnje za sve poginule i za 1. hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana.
„Pitoreskno ponosnog kraja u Dalmatinskoj zagori ovdje u Kljacima želim čestitati blagdan vašeg nebeskog zaštitnika! – ovim riječima započeo je voditelj Šutra – Drage sestre i braćo u Kristu, dragi prijatelji… s ponosom sam prihvatio poziv drage moje prijateljice Ane Ojdanić koja uvijek ima novu snagu, energiju davati sebe i svoju obitelj za ovako lijepe događaje. Zato molim jedan veliki pljesak“
Nakon toga, blagoslov udijelio fra Ilija Mikulić, župnik župe sv. Ilija, i poželio je: „Neka vas dobri Gospodin po zagovoru našeg svetog Ilije zaštitnika naše župe blagoslovi, obaspe vaša srca i vaše obitelji i vaše nastupe neka bude na ponos i čast vama i svima na ponos na tu tradiciju“.
Šutra: „Čestitamo fra Iliji imendan! Prije gotovo 3 tisuće godina Ilija je pokazao primjerom kako se živi, kako se vjeruje u jednog Boga, za razliku od Baala… zato ovaj program će otpočeti našom djecom jer djeca su budućnost našega hrvatskog naroda. Lucija i Anamarija Miljak i Marija Ojdanić, obučeni u izvorne nošnje, zapjevale su ovako:
• NIDGI LIPŠE NIGDI NI MILIJE KA U KLJACIM KOD SVETOG ILIJE
• SINOĆ BABA ČITALA NOVINE A DIDA JOJ UPA U SPIRINE
• PREGAČU MI OPASALA MAJKA JA MALENA SAM RODOM IZ KLJAKA
Poseban gost je Marko Perković Thompson iz Čavoglava (selo je sastavnio dio župe Kljaci), jest i domaćin jer sve se odvijalo i u njegovoj župi. Njegova poruka:
„Dragi župljani moji, prijatelji i gosti koji ste došli dobro nam doša svima sveti Ilija… ja kao mali sjećam se proslave sv. Ilije, to su bili posebni dani, iščekivanje… Ova tradicija je velika vrijednost, uz nju su se rađali i umirali naši pradjedovi i djedovi, a vi ste je oživjeli. Činite veliku stvar za našu župu i općinu i kraj. Zahvaljujem se svim KUD-ovima. Neka to bude zaista naša baština“.
Josip Sučić, načelnik Općine Ružić se obratio riječima: „Zahvaljujem svim KUD-ovima koji su došli danas isto tako i organizatoru KUD-u „Sveti Ilija Kljaci“ na dobroj organizaciji i želim da vam ova večer bude ugodna u Kljacima, veselite se i uživajte!“
Ponovo na pozornici su predškolke Anamarija, Lucija i Marija recitiraju pjesmice:
• GRLO MOJE ZVONI KAO ZVONCE, NAUČILO ČUVAJUĆI OVCE
MOJ GOLUBE SAD POLETI, SMOTRA MOŽE POČETI – i djevojčice su iz svojih ruku pustile 3 goluba mira da poletu prema nebu. Time je započela 3. po redu Međužupanijska smotra izvornog folklora „ILINDANSKA VEČER“.

Programi KUD-ova

Započeo je program pred tisuću posjetilaca (prema nekim procjenama i puno više!) kod crkve, na nekadašnjoj ledini kod sv. Ilije, predstavilo se 12 skupina, a domaćin svojim nastupom je otvorio smotru.
1. KUD „SVETI ILIJA KLJACI“, Kljaci – izvelo je običajno u župi Kljaci – starinske pisme i kola uz diple Ante Perkovića
2. KUU „MILJEVCI“, Miljevci – pokazali su pisme i kola miljevačkog kraja
3. UDRUGA DUBROVAČKI PRIMORSKI SVATOVI, Gornja sela-Dubrovnik – izveli zanimljiv svadbeni običaj (u pola sata) sažetak Primorske svadbe s kolom Linđo
4. KUD „KOMAŠTRE“, Ogorje – izvelo je izvorno ogorsko šuplje kolo uz ojkalicu i diple
5. Braća Matići iz Čavoglava – na pozornicu dolaze u pranji triju djevojaka i našeg diplara Ante Perkovića. Zaojkali su potom pozvali svog prijatelja i sumještanina Marko Perkovića Thompsona. Publika je nagradila gromoglasnim pljeskom pjevačku skupinu.
6. KUD „LABIŠNICA“, Seget Vranjica – iz njihovih grla grmila je muška i ženska ojkavica
7. Mirko Crljen, Ruda – guslar s Kamešnice, otpjevao je pjesmu… “U mom selu imaju 3 mlade žene, one su u Kljacima rođene“. Pjesma dalje ide: „Moja je jedna (…)
od oca Bože majke Ike, od obitelji Šparove velike.
Bujna kosa, oči zelene, nos prosječan usne malene (…)
Puno toga u dotu donila i moju je pamet prosvitlila.
Zato hvala moj Ilija sveti, što stoluješ na ovoj vrleti“ (…)
8. KUD „NAŠI KORIJENI“, Kljaci – pokazali su na svoj način „pjesme i plesove Župe Kljake“
9. KUD „SRCE ZAGORE“, iz više sela Dalmatinske zagore – izveli su ojkavicu, treskavicu i kolo.
Voditelj Šutra pita: Tko ima najveće srce? Hrvatska majka. Potom je recitirao svoju pjesmu koja je posvećena svim našim hrvaticama.
10. HKUD „HUTOVO“, Hutovo (BiH) – poletni u pjesmi i igri: uz pleteno kolo i lindžo
11. KUU „MILAN BEGOVIĆ“, Vrlika – oni ove godine slave 50. godina svoga postojanja a otplesali su
Vrličko kolo
12. KUU „ZVONA ZAGORE“, Mirlović Zagora – na kraju starinski koktel: pisme i kola mirlovačkog kraja
(zdravica, biralica uz diple, muško i žensko pivanje, kolo po naški i kolo po četr puta)
Dora Jukić i Ivana Mikulić bile su asistencice voditelju pri predstavljanju kandidatica za Ilindansku lipoticu, a voditelj zadivljen prelijepim nošnjama i djevojkama jednom je uskliknuo: „Umrijet ću noćas od ljepote!“
Na kraju najavljuje: „Sada Ana Ojdanić, naša pjesnikinja i glasnogovornica KUD-a ‘Sveti Ilija Kljaci’“.
Ana Ojdanić recitira svoju pjesmu:

SINE ZAPIVALA STARA MAJKA NA ČIKOLI RIJECI
NEMOJ SINE ZABORAVIT KO SU TVOJI PRECI
NE DAJ DA TE NIKO KUJE TEŠKA SU VRIMENA
TVOJA JE MAJKA HRVATICA HRVATSKOG PLEMENA.
U NAŠOJ SE KUĆI SINE „HVALJEN ISUS“ REČE
U VENAMA ĆAĆE TVOGA KRV HRVATSKA TEČE.
ČUVAJ SINE DIDOVINU MAJKE, OCA OČEVINU
DA POTOMCI TVOJI SUTRA UŽIVAJU MIRNA JUTRA.
NEK U TEBI SINE TEČE KRV HRVATSKA SNAŽNA JAKA
SVOJOJ DICI JEDNOM RECI KO JE BILA TVOJA MAJKA.

„Dragi moji župljani, sad sam se obratila kao pučki pjesnik jer Kulturno umjetničko društvo domaćin večerašnje smotre folklora ima u svome društvu ne samo pjesnike nego mi imamo dosta darovitih ljudi. Tako na našoj bini slikovito svojim rukama prikazuju kako se nekada živjelo. Pogledajte stare kućice, guvno, vršaj… napravile su to zlatne ruke našeg člana Josipa Višića.
Danas je Ilindan, naš blagdan je sv. Ilije zaštitnika ove župe, naš fra Ilija je svećenik ove župe i naše Kulturno umjetničko društvo „Sveti Ilija Kljaci“, domaćin je ove smotre folklora ove Ilindanske večeri“.
Zahvalila je fra Iliji za blagoslov župljanima i svim gostima. Za Općinu Ružić rekla je: „Ima sluha za svoju tradiciju i običaj, za kulturu“, potom zahvala načelniku Josipu Sučiću, donačelniku Milanu Buzovu, i Županiji i županijskom vijećniku Hrvoju Miljaku. I na kraju: „Zaista mi smo ponosni kao društvo što su naši članovi na takvim funkcijama da zaista mogu promovirati kulturu svoga kraja. To su ljudi koji vole svoj kraj i općina koja podupire svoju tradiciju“.
„Zahvalnost velika i našim sponzorima. Društvo je napravilo nešto veličanstveno, nešto za povijest – Milenijsku fotografiju našega Svetoga Ilije zahvaljujući fotografu Šimi Strikomanu. Ana još dadala: „Hvala ti dragi Šime, što si nam omogućio da naša kultura, tradicija i naš sv. Ilija ugleda svjetlo dana i van granica naše domovine. Molim vas jedan veliki pljesak za gosp. Strikomana.
Na kraju šta reći o mom dragom prijatelju Anti Nadimiru Tadiću Šutri, čovjeku koji je vodio ovaj program. To je srce dobrote i plemenitosti i koji dijeli ljubav na svim segmentima“.
Obratila se i Thompsonu: „Marko, nemam riječi zahvalnosti za sve što si učinio za svoju župu i večeras si promovira i Kulturno umjetničko društvo „Sveti Ilija Kljaci“, pronoseći ljubav“. Molim jedan pljesak za Marka Perkovića Thompsona“.

Ilindanska lipotica

Sastav žirija: Vinko Bulat, savjetnik za kulturu u Šibensko-kninskoj županiji, Milan Buzov, donačelnik Općine Ružić i Hrvoje Miljak, županijski vijećnik u Šibensko-kninskoj županiji odlučili su da najbolji scenski nastup imala je Udruga „Dubrovački primorski svatovi“ iz Gornjih sela-Dubrovnik.
8 kandidatica su se prijavile za Ilindansku lipoticu. Po mišljenju stručnog žirija iz Udruge „Dubrovački primorski svtovi“ Andrea Batinić postala je „Ilindanska lipotica“ za 2014.
Uz asistenciju Ivana Brkovića predsjednik KUD-a Slobodan Brković gostima je podijelio prigodne poklone i Zahvalnice.
„Dragi župljani, dragi prijatelji i dragi uzvanici
blagoslovljena bila vaša stopa svaka
primite najsrdačnije pozdrave u moje osobno ime
i u ime Kulturno umjetničkog društva
‘Sveti Ilija Kljaci’ iz Kljaka’“ – u stihu je završila naša pučka pjesnikinja Ana Ojdanić.

I na kraju valja spomenuti da su svi događaji i sama župa foto i video snimani (prva folklorna povorka kroz Kljake, Sveti Ilija s mačem – Milenijska fotografija Šime Strikomana i cijeli program na pozornici 3. međužupanijske smotre izvornog folklora „Ilindandska večer“ koji je trajao preko 3 sata). Dupli DVD je već izrađen i svima je dostupan.
Poznati fotograf Šime Strikoman svojim milenijskim snimanjem uveo je selo Kljaci u Milenijski svijet, a pjesnik i komunikolog Ante Nadomir Tadić Šutra svojim briljantnim vođenjem programa smotre dao je veličinu manifestaciji i profesionalan pristup. Ova dva umjetnička velikana, svaki na svoj način, došli su u Kljake darujući sebe našoj općini, našoj župi i selu zahvaljujući članovima KUD-a „Sveti Ilija Kljaci“ iz Kljaka, a posebna zasluga je Željki Blažević (za gosp. Strikomana) i Ani Ojdanić (za gosp. Šutru ). Domaćinski ih je ugostila obitelj Ojdanića.
Hrane i pića je preostalo pa smo to sutradan odnijeli u Caritas i darovali siromašnima u pučkoj kuhinji. Caritas iz Knina je u ime siromaha od srca nam se zahvalio i Zahvalnicom.
Pokrovitelji ove manifestacije: Najvećim dijelom Općina Ružić, potom Ministarstvo kulture i Šibensko kninska županija.
Medijski promotori ove manifestacije su: TV Jadran, Slobodna Dalmacija, Radio Drniš, HRT-Radio Split, Drnišnews i Radio Dalmacija.
Velika zahvalnost i donatorima ove manifestacije: Dobrovoljno vatrogasno društvo „Ružić“ – Kljaci, Grad Drniš, Grad Knin, Javna vatrogasna postrojba Knin, Agrokor, Gotovac Company – Solin, DIM-MES – Čavoglave, Pekara Perković – Kljaci, Milan Špar, Mate Špar te Ante i Anica Čule iz Kljaka.

Ovog dana, sve do ponoći kod crkve, čule su se starinske pisme, vidjele starinske igre i rukotvorine a Bog nam je podario idealno vrijeme, pravi ljetni ugođaj a do sada najveća posjećenost ljudi koji su s oduševljenjem plješćući dragim izvođačima pratili „ILINDANSKU VEČER“, treća je po redu.
Naša stara pisma kaže:
„NIGDI LIPŠE NIGDI NI MILIJE
KA U KLJACIM KOD SVETOG ILIJE“

Vrhunska organizacija, veličanstveni niz događaja i gostiju za Ilindan, od večeras Gospodnje godine 2014. slobodno se može reći u Milenijskim Kljacima dan je koji se pamti!

Autor: MARKO BLAŽEVIĆ
Kljaci, kolovoz GG 2014.

Related posts

ŠVICA – Legende o Perinki

Selo

“Igra kola” – Ogulin 2016

Selo

Urodila šuma žirovica

Selo