Iz povijesti KUD

Više ih nema – KUD Donja Letina

Nastup KUD-a na međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu 1967. godine

STOJE: Žarinčić Magica, Mikulić Kata, Kudlek Katica, Žarinčić Milka, Žarinčić Katica, Sović Marica, Siječanj Đuro, Grgić Marica, Petričević Maca, Kukulić Marica, Jagica Brkanac, Sović Katica, Vranešić Katica

ČUĆE: Mikulić Mato, Žarinčić Stjepan, Terzić Nikola, Ćuk Stjepan, Kolić Ivan, Lazić Ivan, Grgić Stjepan, Terzić Mato, Grgić Stjepan, Mikulić Ivan, Sović Zlatko, Petričević Stjepan, Grgić Đuro.

Kulturno umjetničko društvo Donja Letina djelovalo je dug niz godina, pretpostavka je sve do sredine osamdesetih godina, i za tadašnje prilike imalo je značajan broj članova. U društvu su aktivno osim mještana Donje Letine djelovali i članovi iz Gornje Letine, Grede Sunjske, Sunje, te čak i iz udaljenijeg Krivaja Sunjskog. Nosili su tradicionalnu nošnju gornje Posavine tkanu vezom „Belo po belome“ koju i dan danas možemo vidjeti kod društava „KUD Sunjanka“ i „KUD Seljačka sloga“ iz Grede Sunjske. Posebnost društva je u tome što su svirači kulturno umjetničkog društva Donja Letina koristili dvije violine, jednu bugariju i to na svim nastupima.

Društvo je bilo bogato svojim izvornim pjesmama od kojih se neke i dan danas koriste u današnjim kudovima, svojevremeno su snimili traku koja je nažalost nakon mnogo godina stajanja propala pa je neupotrebljiva, ovo su pjesme sa nastupa na smotri folklora u Zagrebu 1966/1967. godine.

DONJA LETINA
1966.
– JA URANI JUTRO RANO – MŽ
– SINOĆ KASNO IZ BIRTIJE DOĐE – MŽ
– SADIL IVO BORA ZELENOGA – MŽ
– SAVA VODA NA DOLASKU – MŽ
– DOBAR DANAK, STARA, MILA MAJKO – uz violinu – MŽ
– STARO SITO – uz violinu -MŽ
– REPE – uz violinu -MŽ
– OPA, CUPA, LEPA – uz violinu -MŽ

1967.
– ALDAMAŠ – MŽ
– DUGA DANA U ZLA GOSPODARA – MŽ
– DUŠO KATO – MŽ
– REPE – uz violinu i tambure – MŽ

Slike i podatke o KUD “Donja Letina” iz zaborava je izvukao Josip Hren zahvaljujući gospođi Agati Brkanac koja je dugi niz godina vrijedno čuvala i sačuvala fotografije društva. Portal Selo.hr ovim putem im se zahvaljuje u ime svih ljubitelja naše baštine i svojom objavom trajno sačuvati od zaborava.

za portal Selo.hr >>>>> Josip Hren

Josip Hren

Related posts

“Igra kola” – Ogulin 2016

Selo hr

Sivnica

Selo hr

U san mi dođu tambure

Selo hr