Aktualno Iz povijesti

Milka-Katarina T(e)rnini-hrvatski slavuj

U Moslavini, prije 158 godina rođena je jedna od najznačajnijih, svjetski poznatih opernih diva, Milka-Katarina T(e)rnini-hrvatski slavuj

Milka Trnina rođena je 19.12. 1863. godine u Doljnjem Sipu, malom mjestu udaljenom 50-ak kilometara od Zagreba, a nakon očeve smrti u dobi od šest godina došla je u Zagreb u kuću ujaka, književnika i vladinog savjetnika Janka Jurkovića gdje je stekla svjetske manire. Glazbeni konzervatorij je završila u Beču kod tada poznatog glazbenog pedagoga Josepha Gansbachera, a debitirala je u Zagrebu kao Amelija u Verdijevu “Un ballo in maschera”. Zatim je bila članica opere u Grazu, Dvorske opere u Münchenu, a 3. lipnja 1898. godine prvi put je nastupila u Royal Opera House kao Isolda u Wagnerovoj operi “Tristan i Isolda”. Zatim ju je čula Cosima Wagner, skladateljeva supruga i direktorica Wagnerovog festivala u Bayreuthu, te je pozvala da pjeva Kundry u “Parsifalu”.

U siječnju 1900. počela je nastupati u Metropolitan Operi u New Yorku, a trijumfirala je 1903. godine pjevajući Toscu s Enricom Carusom. Plijenila je pažnju i zbog iznimnih glumačkih sposobnosti pa su je često uspoređivali s najvećim tragetkinjama onog doba, Sarah Bernhardt i Eleonore Duse.

Bila je svjetska žena, vrlo suvremenih nazora, a nikada se nije udavala. Već je tada imala svoju press cut agenciju i svog fotografa u Metropolitan Operi, a družila se s najvećim umovima epohe.

Prestala je pjevati u 43. godini života, na vrhuncu slave, zbog upale ličnog živca, a kasnije se bavila pedagoškim radom. U Zagreb se vratila 1913. godine i bavila se dobrotvornim radom. Umrla je 18. 5. 1941. g. u Zagrebu. Po njoj se jedan slap na Plitvičkim jezerima zove Slap Mike Trnine.

Muzej Moslavine je u povodu 135-godišnjice rođenja, 1998. priredio izložbu Milka Trnina – hrvatski slavuj, autorice Slavice Moslavac. Izložba je bila postavljena osim Kutine, u Križu, Ivanić Gradu, Novskoj, Novoj Gradišci, Bjelovaru, Sisku i Zagrebu. Mnogi predmeti na toj izložbi bili su posuđeni iz muzeja (Grada Zagreba, Gradskog muzeja Požega, Etnografskog muzeja iz Zagreba, Muzeja Moslavine Kutina, Amaterskog kazališta Križ,  ali i iz obiteljske ostavštine daljnjih rođaka Milke Trnine, iz Križevaca, Požege i Zagreba.

za Portal Selo.hr >>>> “Slavica Moslavac” 

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

Prigorski dani

Selo hr

20 godina zajedništva, plesanja i muziciranja Veterana folklornog ansambla

Selo hr

Najdublje jame Hrvatske – Lukina jama

Selo hr