Aktualno Zanimljivosti

Nagrada za životno djelo Slavici Moslavac

Nagrada za životno djelo u 2022.godini dodjeljena je Slavici Moslavac muzejskoj savjetnici za izniman doprinos  istraživanju, zaštiti i promociji kulturne materijalne i nematerijalne baštine na području Moslavine, Bilogore, Hrvatske Posavine, Banovine i Zapadne Slavonije, razvoj etnološke i kulturnoantropološke struke u području muzejske djelatnosti te doprinos ugledu i popularizaciji struke.

Slavica Moslavac između brojnih svojih aktivnosti dugogodišnja je suradnica i portala Selo.hr. Iznimno draga i pozitivna osoba, jedna od rijetkih koja je tako plodonosno svoje stručno znanje i iskustvo primijenila i zaživjela u praksi. Živuća enciklopedija Moslavine, Bilogore, Hrvatske Posavine, Banovine i Zapadne Slavonije, nevjerojatne i neiscrpne energije.

U ime portala Selo.hr i svoje osobno gospođi Slavici Moslavac čestitamo na više nego zasluženoj nagradi.

Ivica Huzjak

OBRAZLOŽENJE NAGRADE ZA ŽIVOTNO DJELO SLAVICE MOSLAVAC – ZKUU SMŽ

Muzejska savjetnica u mirovini Muzeja Moslavine Kutina Slavica Moslavac cijeli je radni vijek radila u Muzeju Moslavine. U siječnju 2021. godine odlazi u mirovinu, a njezine profesionalno i volonterske aktivnosti daleko prerastaju i Kutinu i Moslavinu podijeljenu i tri županije.

Slavica Moslavac rođena je 13. travnja 1955. u Kutini, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je 1980. te je stekla stručno zvanje profesora povijesti i etnologije. Iste godine zaposlila se u Muzeju Moslavine na radnom mjestu kustosa etnološkog odjela te tijekom četrdesetogodišnjeg rada stekla stručno muzejsko zvanje muzejskog savjetnika. Pet puta je obnašala funkciju ravnatelja Muzeja Moslavine u Kutini. Istraživala je Moslavinu, Bilogoru, Hrvatsku Posavinu, Banovinu i zapadnu Slavoniju te objavila niz popularnih članaka, stručnih tekstova, publikacija, kataloga, priručnika, razglednica i etnografskih mapa. Velik dio vremena posvetila je izučavanju folklornog i građanskog kostima Moslavine, Hrvatske Posavine i Banovine, ali i nacionalnih manjina Sisačko-moslavačke županije, tradicijske i građanske arhitekture Kutine, Moslavine i Posavine, glazbene baštine sjeverozapadnog dijela Hrvatske, dječjih igara i plesova, tradicijskih obreda i običaja.

Kao ravnateljica vodila je vrlo uspješnu sanaciju i adaptaciju bivše kurije grofova Erdödyja iz 18. stoljeća, danas Muzej Moslavine, u čijem su prizemnom dijelu smještene stalne novopostavljene muzejske zbirke i to: etnografska, kulturno povijesna i arheološka. Autorica je etnografskog i prvog kulturno povijesnog stalnog postava Muzeja Moslavine, otvorenog za građanstvo 2003. godine. Od značajnih samostalnih radova izdvajaju se: Priručnik za rekonstrukciju moslavačke narodne nošnje obogaćen brojnim fotografijama i krojevima prema kojima se može napraviti i rekonstrukcija toliko potrebna za današnje folklorne skupine, etno mape Ljubljeno moje moslavačko ruho i S onu stranu Savice, etnografsko likovnu mapu Akvareli Sandora Erdödyja, knjige i katalozi Radosna je pjesma naša, Građanski elementi u tradicijskom odijevanju, Ljepota prošlosti, Milka Trnina-hrvatski slavuj, Pučki kalendari, Život s vinogradom i vinom, Čipka u Moslavini, Tradicijska oglavlja i nakit Turopolja, Hrvatske Posavine, Moslavine i novljanskog kraja, Pisano i risano – uskrsne pisanice Moslavine, Hrvatske Posavine i Podravine; Tradicija lončarske vještine; Poklade i pepelnica.

Dugogodišnja je urednica Zbornika, a bila je urednica Pučkog kalendara Sisačko-moslavačke županije te urednica kataloga Festivala dječjeg folklora Hrvatske. Slavica Moslavac bila je predavač na seminarima folklora Slavonije, Baranje i Srijema u periodu od 2000. do 2015. godine te stručni suradnik HRT-u na snimanjima filmova. Svoje znanstvene, stručne i publicističke članke objavljuje u Zborniku Moslavine, Muzejskim vjesnicima, Glasilu muzeja sjeverozapadne Hrvatske, Vijestima muzealaca, KAJ-u časopisu za književnost, umjetnost i kulturu, u brojnim katalozima skupnih ili autorskih izložbi, Pučkom kalendaru Bjelovarsko-bilogorske i Sisačkomoslavačke županije, Hrvatskom kajkavskom koledaru iz Čakovca itd.

Bila je članica u Stručnom povjerenstvu pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske za kulturno umjetnički amaterizam te u Povjerenstvu za polaganje stručnih ispita u muzejskoj struci pri Muzejskom dokumentacijom centru.

Članica je Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, članica Upravnog odbora ZUSMŽ,  voditeljica vokalne skupine Rusalke iz Kutine i voditeljica KUD-a Banova Jaruga.

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

Dani narodne baštine – Rujanski susreti 2015

Selo hr

XXV Državna konjogojska izložba

Selo hr

KUD Graničar – Čazma – Božićni koncert

Selo hr