December 4, 2023
Aktualno Iz povijesti Zanimljivosti

Najstarija hrvatska pisanica iz 15.stoljeća

Arheolozi Bjelovarskog gradskog muzeja i Instituta za arheologiju iz Zagreba 2003. godine našli 146 komadića pisanice na zemljištu magistra Petra koji je bio vicepronotor kraljevine Slavonije te vikar zagrebačkoga biskupa i upravitelja biskupskih posjeda te je bio visoko pozicioniran na ugarskom dvoru kralja Matije Korvina.  Istraživanja i restauratorski nalazi potvrdili su da je riječ o pisanici iz druge polovicu 15. stoljeća. Trenutačno najstarije ukrašeno jaje u Hrvatskoj kao simbol života, a onda posredno i Uskrsa.
 
Arheolog iz bjelovarskog muzeja dr. Goran Jakovljević ispripovjedio je kako je došlo do pronalaska. »Pisanica je nađena na srednjovjekovnom lokalitetu, u potpuno zatvorenom arheološkom sloju, na dnu nekadašnjega obrambenoga opkopa utvrde, pa s velikom sigurnošću možemo reći da je ta pisanica nastala u vrijeme vladavine kralja Matije Korvina. Istraživanjima smo došli do podataka da se na mjestu pronalaska gudovačke pisanice nalazila drvena prostorija, dijelom ukopana na čvrstom tlu, a dijelom u jarku. Pretpostavljamo da je ta prostorija bila kuhinja jer smo u njoj našli mnogo keramičkoga materijala, lonaca, kuhača, tava, noževa.«
 
Da je pisanica – iako razlomljena u više od stotinu dijelova – uspjela biti očuvana, pravo je čudo, a arheolog dr. Jakovljević kaže da treba zahvaliti sastavu zemlje. To je močvarna glina i sve što je pod njom hermetički je zatvoreno pa nema pristupa zraku. »Zaista je rijetkost da se pronađe takav predmet. Našli smo još ljudski jaja, no samo jednu pisanicu. Budući da je tek manji dio lokaliteta istražen, moguće je da će se pronaći još pisanica«, kaže voditelj arheoloških istraživanja. Pisanica je danas izložena u Gradskom muzeju u Bjelovaru, a moglo ju se posljednjih godina vidjeti i na više izložaba u Hrvatskoj.

Njezin otkrivač dr. Jakovljević napominje da je gudovečka pisanica važna zbog dva aspekta: arheološkoga i etnografskoga. »Nalaz je po sebi raritet, ali je važan i s etnografskoga aspekta. Naša tradicija bojanja jaja i izrade pisanica vezana je uz kolektivno narodno sjećanje koje se može pratiti od 18. stoljeća nadalje, a pronalaskom ove pisanice tu tradiciju vraćamo mnogo dalje u prošlost.«

Na osnovu navedenog događaja Gradski muzej Bjelovar 2020.godine izdao je dječju slikovnicu “Tajna gudovačke pisanice” autorice Marijane Dragičević i ilustratora Maria Banovića. 

Lijepu i edukativnu slikovnicu možete pogledati djeci pročitati na stranicama Gradskog muzeja Bjelovar na sljedećem LINKU.

Izvor: Gradski Muzej Bjelovar, Glas Koncila, Foto: Screenshot -Gradski muzej Bjelovar

Related posts

Smotra folklora SMŽ

Selo

Večer poezije, pjesme i divana

Selo

Ljubav prema folkloru spojila Mostarku i Podravca

Selo