December 7, 2023
Aktualno Tradicija Zanimljivosti

“Pokladni običaji u Hrvatskoj” Ivana Plavec

U organizaciji Kulturno–povijesnog centara Sisačko moslavačke županije čiji je privremeni ravnatelj prof. Ivica Valent održano je predavanje „Pokladni običaji u Hrvatskoj“ Ivane Plavec.

Ivana Plavec, diplomirani etnolog i polonist. Područje interesa joj je proučavanje materijalne i nematerijalne baštine sisačkog kraja, s posebnim naglaskom na narodne nošnje i tekstil.

Predavanje o pokladnim običajima na području Hrvatske sa naglasak na samom značenju pokladnih običaja i etimologiji istih te vremenskoj odrednici. Tijekom predavanja I.Plavec istaknula je i ulogu poganskih običaja koji su duboko ukorijenjeni u slavensku prošlost, a koji su usko povezani s današnjim pokladnim običajima. Putovanje pokladnim običajima kroz cijelu Hrvatsku i vremenska razdoblja nazočnima je dalo pregršt novih saznanja vezanih za pokladne običaje, maškare, buše, pokladne lutke i njihovu egzikuciju.

Zanimljiv je bio dio predavanja o pokladnim običajima tj. maskirnim skupinama s područja Hrvatske koje se nalaze na UNESCO-vom popisu svjetske kulturne baštine.

Po završetku predavanja članovi KUD „Posavina“ Budaševo izveli su predstavu na temu mačkara te uprizorili običaj svadbe ali  s izmijenjenim ulogama po spolu, s elementima humora i groteske.

O prikazu fašnika, odnosno “mačkara” kako se izvorno kaže u Budaševu:

Još od davnina Budaševčani su voljeli ići u “mačkare”. Razlikuju se dva običaja mačkara. Prvi nestaje 50. godina prošlog stoljeća. Tu su mačkare  bile maskirane u staru odjeću, isprane ili dotrajale nošnje koje se više nisu koristile za svečano odijevanje, te su izrađivali “struke”, na konopac nanizane “tuline” od kukuruza kojima su u većoj ili manjoj mjeri prekrivali gornje dijelove tijela. Za ovaj običaj smo od kazivača saznali nedavno te pripremamo pomnije istraživanje i nadmo se da ćemo ga uprizoriti do sljedećeg fašnika.

Drugi običaj je svadba.  To je zapravo bio detaljan prikaz svadbenih običaja ali  s izmijenjenim ulogama po spolu, s elementima humora i groteske. Mačkare također nose dotrajale dijelove svečanih nošnji ili dijelove svagdanjih, radnih nošnji, uz korištenje i modernijih materijala građanskog utjecaja. Specifičnost je odijevanje u odjevne elemente suprotnog spola  i igranje uloga suprotnog spola. Tako se muškarci odijevaju u žene, a žene u muškarce. Mladenka je muškarac , a mladoženja žena, a i ostali sudionici svadbe su ovisno o svojim ulogama također tako odjeveni. Izvorno se svadbena povorka kretala selom pješice, a mladenci su se često vozili u svečano okićenoj konjskoj zaprezi, identično kao i pravi svatovi. Povorka bi se kretala selom uz pjesmu, a ponekad i uz tamburaše. Navraćali bi kod imućnijih mještana (gazdi) gdje bi mlada običavala moliti gazdu za miraz. Domaćini bi mačkare častili rakijom, krafnama (“kraflinima”), poderanim gaćama, a često su mladu darivali jajima, pređom, kobasicama, špekom i slično. U kolima bi se često vozio i “fašnik”, lutka ljudske fizionomije načinjena od slamom punjene stare odjeće. Njega se pred završetak ophoda spaljivalo na obali bare Tišine (“pod bregom”) jer se on smatrao zlom i krivcem za svo zlo u selu.

KUD uprizoruje ovaj običaj već više od 30 godina, gotovo svake godine.

Related posts

Najstarija hrvatska pisanica iz 15.stoljeća

Selo

13. tradicionalna Voćinska kestenijada

Selo

KUD „Rakalj“ gostovalo na 19. susretima folklornih društava

Selo