Aktualno Religija Tradicija

Proslava Sv.Blaža u Bešincima

Sv. Blaž

Stari zapisi čuvaju podatak da je 1754. god u Bešincima postojala kapela Sv. Ane. Vjerojatno je bila drvena kao i ostale kapele u našem kraju, pa je nakon dotrajalosti 1761. godine srušena i zaboravljena. Tek 1925. godine uzidana je današnja kapela i posvećena Sv. Blažu. Sliku koja se u njoj nalazi naslikao je Ivo Čakalić iz Doljanovaca 1958. Kako je došlo do izbora Sv. Blaža za naslovnika, mi danas ne znamo. Znakovito je da u bližoj okolici nema crkve niti kapele ovoga sveca. To bi mogao biti razlog da mi, domaći vjernici, župljani župe Kaptol pristupimo o slavljenju crkvenog goda ovoga sela , zagovorniku za zaštitu od bolesti grla, izmolimo Božji blagoslov po njegovu zagovoru za sebe i svoje najdraže.
A tko bijaše Sv. Blaž? Ime dolazi od grčkog Blasios i latinskog Blasius. Kažu da je armenskog porijekla. Sv. Blaž je bio biskup u Sebasti u Armeniji, a umro je mučeničkom smrću 316. godine. Prije izbora za biskupa bio je liječnik koji je obilno pomagao potrebnima, posebice siromasima. To je nastavio i nakon izbora i imenovanja biskupom. Kao predvodnik i prvak Crkve bio je optužen i zatvoren. Legenda govori da se putem do suca kojemu su ga vodili, dogodilo čudo. Njemu je prišla udovica koja ga je molila da joj spasi sina jedinca, kojemu je u grlu zapela riblja kost, te mu je život bio ugrožen. Sveti Blaž je molitvom i zagovorom spasio mladića, pa nastavio put u mučeništvo. Mučen je bačen u jezero, no voda mu nije naškodila pa je prohodao po vodi i propovijedao mnoštvu. Mučitelji su mu nakon toga odrubili glavu.
Sveti Blaž je pomoćnik u bolestima grla i ubraja se u 14 svetih pomoćnika u nevoljama. Zaštitnik je i grada Dubrovnika gdje se kao relikvija čuva njegova glava, a štuje se pod imenom Sv. Vlaho.
Eto, on je zaštitnik i naših Bešinaca, neka je to Bešincima na ponos.

 Izvor: HKD Tkanica Alilovci – Tomislav Ciganović

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

Đakovački vezovi – Pučko crkveno pjevanje

Selo hr

Dani komina, pure i bronzina, Tijarica 2022

Selo hr

Porcijunkulovo – Med Lajtom i Dravom

Selo hr