December 7, 2023
Iz povijesti Religija Zanimljivosti

Sveti Hubert

Sveti HUBERT rođen je u plemićkoj obitelji. Kao mladić živio je na dvoru francuskog kralja Ditriha III. u Parizu, a kasnije na dvoru Pepina od Heristula u Metzu. Bio je cijenjen i sposoban. Vjenčao se za plemkinju Floribanne, 682.g. Dobili su sina Floriberta, koji će kasnije postati biskup, no pri porodu umire mu žena. Hubert se povlači iz plemićkog života, no ljubav za lov ostaje u njemu.
Tako nam legenda govori, kako je na Veliki Petak lovio u Ardenima, ugledao je jelena koji je imao Raspelo između rogova, te začu poziv na obraćenje, kao i to da mora otići do biskupa Lamberta. Hubert je pronašao biskupa Lamberta u Maastrichtu. Lambert, koji je kasnije postao svetac, ljubazno je primio Huberta i duhovno ga savjetovao. Hubert je sva svoja plemićka prava na mlađeg brata Oda i dao mu sina na skrb. Svoja materijalna dobra podijelio je siromasima i postao svećenik. Prema Lambertovu savjetu, otišao je na hodočašće u Rim god. 708. U međuvremenu njegova hodočašća. ubiše biskupa Lomberta.

Prema legendi, papa je u snu saznao za ubojstvo biskupa Lomberta, te imenova Huberta za novoga biskupa. Isticao se dobrim djelima, a posebno molitvom. U velikoj ceremonij, dao je prebaciti tijelo sv, Lamberta iz Maastrichta u Liege, koje je tada bilo malo selo. Sagrađena je bazilika, koja je uskoro postala katedrala. Hubert je postao prvi biskup Liegea, a sv. Lambert je proglašen za zaštitnika grada. Proširio je kršćanstvo u području Ardena.
Umro je prirodnom smrću 30. svibnja 727.g. za vrijeme molitve Oče naš. Pokopan je u crkvi sv. Petra u Liege, a kasnije su prenijeli tijelo u benediktinsku opatiju Amdain. Za vrijeme reformatorskih ratova, tijelo mu je nestalo. Vjeruje se, da su ga redovnici pokopali na tajnom mjestu u šumi. Po njemu je prozvana jedna pasmina pasa -pas Hubert.
Zaštitnik je: lovaca, matematičara, optičara i radnika u metalnoj industriji. Zaštitnik je također i grada LIEGE.

 

Related posts

Priča o kruhu Moslavačkog kraja – 1.dio

Slavica Moslavac

Oružje kao neizostavni dio povijesti

Selo

Voda – da li ste ovo znali ? Zar zbilja mislite da je voda samo H2O?

Selo