Aktualno Iz povijesti KUD Tradicija

Turopoljska svadba – Ogranak Seljačke sloge Buševec

Ogranak Seljačke sloge Buševec uz brojne nastupe i gostovanja kojima čuva od zaborava i prezentira bogatu kulturnu tradiciju turopoljskog kraja organizirao je “Turopoljsku svadbu”, svadbeni običaj Turopolja zajedno s članovima KUD-a „Dučec“ iz Mraclina i KUD-a „Nova Zora“ iz Donje Lomnice. Turopoljska svadba prvi put je izvedena 1967.g. u Buševcu u režiji Josipa Kovačevića temeljena na pripovijetci “Ženidba Turopoljskog plemenitaša Vida Lackovića”. Ovogodišnja Turopoljska svadba izvedena je u obradi iz 2005. godine koju je napravio Ivan Rožić. Redatelji Svadbe su Mojmir Golemac i Ivan Rožić, dvojac, koji je ovu verziju svadbe već režirao 2005. , 2010. i 2015 godine.

Koliko je potrebno rada, priprema i odricanja svih sudionika i onih na pozornici i onih izvan nje poznato je samo organizatorima i na tome im velika hvala. Zahvaljujući Ogranku Seljačke sloge Buševec i KUD-u „Dučec“ iz Mraclina i KUD-u „Nova Zora“ iz Donje Lomnice povijest Turopolja na kratko je otrgnuta iz nekih prošlih vremena upriličena u sadašnjosti kao živa slika koju ni približno ne može zamijeniti moderna tehnologija.

Ogranak Seljačke sloge Buševec na svojim stranica o sebi je napisao:

„Ogranak Seljačke sloge Buševec kontinuirano djeluje od 1920. godine i s ponosom nosi naziv matične Seljačke sloge u Hrvatskoj. U društvu danas djeluje nekoliko sekcija; folklorna, dramska, etno, medija (foto-video, arhiva i uredništvo lista “Godišnjak”) što ukupno čini broj od 400 članova društva od kojih je 200-tinjak (od toga 100-tinjak mlađih od 15 godina) svakodnevno aktivno. Redoviti smo sudionici svih važnijih smotri i festivala u Hrvatskoj a i šire, gdje dobivamo priznanja za trud i kvalitetu izvođenja programa. Od inozemnih gostovanja ističemo; Meksiko, Kanadu, Litvu, Rusiju, Albaniju, Tursku, Makedoniju, Njemačku, Češku, Slovačku, Mađarsku, Italiju, Sloveniju, BiH, Austriju, Portugal. Osobito smo ponosni na skoro 50 godišnju suradnju sa Hrvatima van domovine: Austrija, Mađarska, Rumunjska i Njemačka, a posljednjih dvadesetak godina Kanada, Slovačka i BiH.

2006. godine dobitnici smo nagrade Zagrebačke županije za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu, te nagrade Grada Velike Gorice “Zlatna podgutnica” za doprinos ugledu i promociju grada u zemlji i svijetu na koje smo izuzetno ponosni.

2010. godine predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović je Ogranku Seljačke sloge Buševec dodijelio Povelju Republike Hrvatske za izniman doprinos u promociji i održanju tradicije folklorne kulture i stvaralaštva hrvatskog naroda, a prigodom 90. godina utemeljenja. Ovo iznimno priznanje kojim se može podičiti malo kulturno umjetničkih udruga u Hrvatskoj je kruna 90 godišnjeg rada svih članova OSS Buševec, ali ujedno i obaveza da nastavimo čuvati i prenositi na mlađe generacije ljubav prema kulturnoj baštini našeg naroda.

Godine 2005, 2007, 2009, 2011 i 2012 na Susretima Hrvatskih folklornih ansambala održanim u Čakovcu naše društvo svrstano je u sam vrh Hrvatskog folklornog amaterizma i to prema ocjenama stručne komisije, a 2014. smo proglašeni najboljim amaterskim društvom u koreografiranom folkloru na 21. susretu Hrvatskih koreografiranih folklornih ansambala.

Folklorna sekcija se sastoji od 5 plesnih, 2 tamburaške i 2 vokalne grupe koje njeguju izvorni folklor našeg Turopolja i koreografirani folklor cijele lijepe naše Hrvatske. Bogatstvo i ljepotu folklora upotpunjujemo nošnjama kraja iz kojeg izvodimo koreografiju, a koje su u našem vlasništvu. Svake pete godine održavamo tradiciju očuvanja velike “Turopoljske svadbe”, medijskog spektakla koji dočarava svadbene običaje Turopolja davnih dana.

Bavljenje kulturom skoro cijelo stoljeće, očuvanje tradicije i baštine našeg naroda i odgajanje mlađih generacija u duhu poštivanja te tradicije, osnovni su ciljevi našeg rada i postojanja. „

Više o Ogranku Seljačke sloge Buševec pročitajte na: http://oss-busevec.hr/

Izvor: Ogranku Seljačke sloge Buševec

Foto: Ogranku Seljačke sloge Buševec

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

Dani Moslavine

Selo hr

Noć folklora u Wels-u

Selo hr

Izložba božićnjaka Tavankut – 2023.

Selo hr