December 8, 2023
Aktualno Tradicija Zanimljivosti

XIX. susreti KUD-ova koji nose ime Matije Gupca

Ambroz Matija Gubec, kmet i revolucionar, značajna je povijesna ličnost na ovim prostorima. Godine 1573. bio je vođa velike seljačke bune u Hrvatskoj i Sloveniji.

Ideja okupljanja društava koja nose ime čuvara revolucionara datira još iz 1968. godine, ali je prvi put uspješno realizirana u Zagrebu 14. lipnja 2003. godine. Na prvom susretu odazvalo se šest društava, a kasnije su im se pridružile i druge istoimene udruge. Susreti se u kontinuitetu održavaju svaki put u drugom mjestu diljem Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine, a ove godine, na 20. obljetnicu susreta u Tavankatu.

Hrvatsko kulturno-povijesno društvo „Matija Gubec“ u Tavankatu osnovano je 1946. godine na temeljima dramske skupine. Kasnije, u prvi plan Društva ističe se folklorni i likovni odjel, a zajedno sa njime i tamburaši koji, podjednako, pronose tradiciju i običaje bunjevačkih Hrvata kroz pjesmu i ples, te postaju zaštitni znak Društva, a na koncu i cjelokupnog Tavankuta i čitave hrvatske zajednice na ovim prostorima. Danas je društvo aktivno u brojnim segmentima, pored kulture i umjetnosti u tehnici slame razvija se i seoski turizam, te je Tavankut kroz godine ugostio veliki broj turista iz regiona. Tijekom godine organizira se veliki broj manifestacija i projekata, od „Festivala dječjeg folklora“, „Seminara bunjevačkog stvaralaštva“, „Prve kolonije naive u tehnici slame“, „Festival voća i autohtonih rukotvorina“ do tradicionalnih godišnjih koncerata odjela Društva.

OVOGODIŠNJI SUSRET SE ORGANIZIRAO UZ OBILJEŽEVANJE DVA JUBILEJA, 450 GODINA OD SELJAČKE BUNE I 20 GODINA OD PRVIH  SUSRETA.

Sudjelovali su: HKPD Matija Gubec, KUD “Matija Gubec” Donji Miholjac, KUD “MATIJA GUBEC” – Sotin, KPD “Matija Gubec” Bakovići, Kud Matija Gubec Ilača, HKPD Matija Gubec Ruma, FA Matija Gubec Karlovac i KUD Matija Gubec Slavonski Kobaš.

Izvor: Tekst HKPD „Matija Gubec“ Tavankut, NIU “Hrvatska riječ” Subotica

Foto: Branka Vidaković Milojević, KUD-a Matija Gubec

Related posts

Petar Keglević sa ženama obranio Jajce od Turaka

Selo

“Ususret Uskrsu” KUD “Lipovac”

Selo

Nošnja otoka Suska

Selo