December 3, 2023
Aktualno Priroda Zanimljivosti

18. međunarodni sajam i izložba cvijeća

Flora Centrum Mundi

U Ludbregu je u petak 2.svibnja otvorena trodnevna manifestacija, 18. Međunarodna izložba i sajam cvijeća – Flora Centrum Mundi. Rapsodija boja i mirisa tradicionalno odvija se prvog svibanjskog vikenda. Središnji ludbreški trg zauzeli su uzgajivači cvijeća, prvenstveno ludbreškog kraja koji je i poznat kao cvjećarski kraj, no i brojni drugi. Ove godine međunarodna izložba i sajam cvijeća – Flora Centrum Mundi slave svoju punoljetnost. – Mogu samo reći da se nadam da će ova krasna tradicija trajati još dugo, dugo zahvaljujući prvenstveno cvjećarima ovoga kraja. Na prostoru trga posjetitelji su mogli razgledati prodajni dio, nastojimo imati posebnost svake godine, a ove godine to je izložba orhideja. Hvala Ministarstvu poljoprivrede, Varaždinskoj županiji i Gradu Ludbregu na njihovoj potpori. – kazao je Saša Jerković, predsjednik Udruge cvjećara ludbreške regije.
Posjetitelje je na otvorenju sajma pozdravio i gradonačelnik Ludbrega, Dubravko Bilić. – Trud, rad, znanje i umijeće predstavljaju cvjećari ovim sajmom. Manifestacije ne bi bilo bez mukotrpnog rada cvjećara i stalnog ulaganja u sebe, njihove obitelji kako bi od malih skromnih cvjećara postali veliki proizvođači cvijeća i Ludbreg je po tome upravo poseban. Ponosan sam na njih, bez obzira da li su iz Ludbrega ili susjedne općine, oni su svi naši proizvođači cvijeća i da bismo mi pored toga što smo centar svijeta postali i centar cvijeća moramo svi skupa puno raditi, međusobno si pomagati i međusobno se slušati i uvažavati kako bi i ovaj sajam bio sve veći i prepoznatljiviji. Nadam se da će goste kupljeni cvijet, sadnica ili drvo podsjećati na naš Ludbreg.- poručio je gradonačelnik Bilić.
Posjetitelji su na štandovima mogli razgledati balkonsko i ukrasno cvijeće, začinsko i ljekovito bilje, sobno cvijeće, crnogoricu, sadnice, lončanice, trajnice, bonsai, kaktuse i sukulente. Predstavljali su se i umjetnički obrti. U sklopu 18. Međunarodne izložbe i sajma cvijeća, kod Župne crkve Presvetog Trojstva (prostor cinktora) otvorena je bila izložba orhideja. Organizator manifestacije je Udruga cvjećara ludbreške regije.

izvorni tekst pročitajte na: http://www.udruga-cvjecara-ludbreg.hr/ Foto: A.Horvat

Related posts

Lov i Ribolov – što, kako, zašto i sa čime se nekad lovilo

Selo

Legenda o Crnoj Kraljici – kako su nastala Plitvička jezera

Selo

25.Folklorni susreti Sv.Marije Magdalene

Selo