Aktualno KUD Smotra

19. smotra izvornog folklora Pokuplja, Turopolja, Posavine i Banovine

Nakon dvije godine odgađanja zbog pandemije koronavirusa 26.06.2022. održana je 19. smotra izvornog folklora Pokuplja, Turopolja, Posavine i Banovine pod pokroviteljstvom Općine Lekenik, Turističke zajednice Općine Lekenik i dobrovoljnog vatrogasnog društva Letovanić. Medijski smotru pokriva portal Selo.hr. Program otvaranja vodila je gospođica Ivana Hitil. Nazočne je u ime SMŽ pozdravila predsjednica ZKUU Sisačko moslavačke županije gospođa Ivanka Roksandić te načelnik općine Lekenik Ivica Perović.

Prije smotre posjetitelji i sudionici programa posjetili su prekrasan ambijent i etno zbirku profesora Božidara Škofača u sklopu kojeg je postavljena izložba slika temeljena na etno motivima.

 Na 19. smotri izvornog folklora Pokuplja, Turopolja, Posavine i Banovine nastupili su: HKUD-a „Poculica“ Letovanić, Folklorni ansambl Etno Siscia iz Siska, KUD „Preslica“ iz Pešćenice, KUD „Potočanka“ iz Potoka, HKUD „Radost“ iz Sela, KUD “Seljačka sloga“ iz Bobovca i KUD Vrbje iz Vrbja. Uz folklorne nastupe posjetitelji su slušali poeziju koja se čita u sklopu Europskog projekta Putujuća knjiga bijelog lopoča koji se provodi na području Općine Lekenik.

Po završetku smotre domaćini su se zahvalili svim gostima i pokroviteljima, a ponajviše sudionicima smotre.

Tijo plovi žitarica lajda

Po talasi Kupe vode ladne

Kada lajda v Letovanić dojde

Tu ih vežu za vrboovu granu

Kad su momci vesla ostavili

Ovako su složno zapevali

Da nam daju vinograd saditi

Mi bi znali de bi ga sadili

Med obedom i međ salčenicom

I međ Kupom lađanom vodicom

De se gore kostanjove kažu

A slavuji mile pesme slažu

De kopaju letovanke mlade

A gospoda nove trse sade

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

Djevojke i momci

Selo hr

KUD “Rakalj” u Brodsko – Posavskoj županiji

Selo hr

Europski susret nacionalnih ravnatelja Papinskih misijskih djela

Selo hr