December 3, 2023
KUD Smotra

Obljetnica rada KUD-a “Sunjanka” Sunja

Kulturno umjetničko društvo „Sunjanka“ Sunja osnovalo se 02. 02. 1987. godine, osnivatelji su bili Aktiv žena u Sunji a prva predsjednica je bila gospođa Željka Bece. Koreografiju za tri dobne skupine plesača osmislila je Mira Krapljan, a sve te koreografije koriste se i dan danas. Iako je tada to bilo mlado društvo, sa nošnjama od plesača osobno, jer društvo nije imalo svoje vlastite nošnje, mogu se pohvaliti sa brojnim nastupima po tadašnjoj bivšoj Jugoslaviji, od kojih se može izdvojiti nastup u Martinskoj vesi na kojem su izborili odlazak za Zagreb. Nažalost 1990. godine stiže u naše krajeve domovinski rat i društvo prestaje zbog takvih okolnosti sa radom.

Društvo je bilo u fazi mirovanja sve do 2000. kada mjesto predsjednice preuzima Jelica Dugać te uz pomoć tadašnjeg benda „Kamo zutra“ i Tome Brkića ponovno uvježbavaju plesove za nastup, te prvi nastup nakon obnove društva izvode u Bobovcu u 12. mjesecu. Društvo je kroz sljedeće godine nastupilo na brojnim domaćim i međunarodnim smotrama u Hrvatskoj i inozemstvu. dva puta su predstavljali županiju Sisačko-moslavačku na Đakovačkim vezovima. Zapažen je i nastup u Poljskoj 2004.g. te ponovno u poljskom marijanskom svetištu u rujnu 2011.g. U 2013.i 2015. Godini smo gostovali u BiH u Cazinu i Bikodžama, a 2016. na međunarodnom folklornom festivalu u Piranu u Sloveniji. Uz sve te navedene tu su još mnogobrojni nastupi po lokalnim smotrama folklora, Letovanić, Sela, Bobovac, Čiće, i ostali. Osim gostovanja po drugim smotrama KUD „Sunjanka“ tradicionalno organizira i svoje priredbe, najveća od tih priredbi je svakako „Zlatna griva Posavine“ koja je prošle godine bila 16. po redu, Božićni humanitarni koncert, dječji maskenbal i od 2016. po prvi puta pokrenuta dječja smotra folklora „Hopa Cupa“. Inaće 2016. je i prekretnica društva jer dosadašnja dugogodišnja predsjednica Jelica Dugać napušta mjesto predsjednice nakon punih 16 godina i nasljeđuje je mladi i ambiciozni momak Mario Hrdalo, današnji predsjednik društva.

Svečanost koja se održala povodom 30. godina djelovanja društva upriličili su mnogi gosti, tako da su tu bili predstavnici KUD-a Viduševac, KUD-a „Radost“ Sela, KUD- a „Seljačka sloga“ Bobovac, KUD-a „Seljačka sloga“ Greda Sunjska, KUD-a „Sloga“ Majur, KUD-a Mošćenica, KUD-a Ivan Goran Kovačić, KUD-a Budaševo, pa predstavnici Turističke udruge Sunja, Udruge umirovljenika, nogometnog kluba Sunjski, DVD-a Sunja-Greda Sunja, predstavnice udruge „Hrvatska žena“ Sunja, LU „Posavina“ Sunja, te naravno ništa bez načelnika Općine Sunja Grge Dragičevića koji je također došao podržati rad društva. Poslije svečanosti svi su se zabavili uz veselu glazbu i puno, puno plesa.

za portal Selo.hr >>>>> Josip Hren

Related posts

ZLATNA GRIVA POSAVINE

Selo

20. Državna konjogojska izložba – Sunja 2013

Josip Hren

14. „Šokačka kraljica“ Tordinci

Selo