Dijaspora Razno

Hrvati u Američkom građanskom ratu

Sunce je zašlo nad predivnim pejzažom kraj malenog potoka u blizini grada vrlo čudnog imena. Vodnik George Petrovich promatra svoju okolinu i zna da će uskoro doći naredba za pokret. Utjeha mu je da su kraj njega prijatelji, kao i u svakoj dosadašnjoj bici. Poredani su u liniju, rame uz rame, u dva reda; pucaju od samopouzdanja zbog činjenice da je ova formacija, ova grupa ljudi, preživjela prijašnje bitke uzdignuta čela i nesalomljivom strašću. Prisjećaju se prijatelja koji su pali u Williamsbugu, Malvern Hillu, Second Manassasu, Sharpsburgu, Fredericksburgu i Chancellorsvilleu. Mnogi ljudi koji se spremaju na pokret nose ožiljke prošlih susreta s neprijateljem, ali nemaju vremena misliti na njih. Jedino o čemu ovi prekaljeni ratnici misle je što vreba u ovim tamnim šumama. Naredba je stigla – Deseta postrojba Louisiane krenula je naprijed s ostatkom brigade pukovnika Jesse Williamsa. Njihov je cilj brdo Culps Hill’. (1)

George Petrovich došao je u SAD iz Hrvatske puno prije početka rata između Sjevera i Juga – Američkog građanskog rata. Pridružio se svojim zemljacima koji su u velikom broju naselili dolinu Mississippija. Korijene je pustio u najvećem gradu Juga – New Orleansu. Otvorio je trgovinu u Ulici Charters. Nova zemlja pružila mu je veliku priliku za brzo društveno napredovanje. Nažalost, njegova je sreća bila kratkog maha; tamni obrisi rata počeli su se nazirati na horizontu. U travnju 1861., nakon sukoba kod Fort Sumtera, i u New Orleansu su se počele osnivati vojne postrojbe.

Nisu ‘Croatians’ nego ‘Slavonians’

Prvi hrvatski imigranti, većinom iz Dalmacije i Istre, prije 200-tinjak godina došli su u Louisianu, Missisipi, Alabamu i Texas. Na Jugu su se uglavnom bili ribari, mornari, ali i poslovni ljudi. Spominju se i dva imena – Juan Matulich, 1760-ih je Indijancima prodavao viski i puške (ne baš častan posao). Marco Givanovich posjedovao je 400.000 dolara vrijednu plantažu. Početkom zlatne groznice, mnogi su pohrlili u Kaliforniju. Nakon propasti rudnika, kupili su farme i počeli se baviti vinarstvom i voćarstvom. Zanimljivo, Amerikanci su prihvatili venecijanski naziv za njih i počeli ih zvati ‘Slavonians’.

Američki popis stanovništva iz 1850-ih i 1860-ih otkriva da su u Mississippiju i Alabami živjele stotine Hrvata koji su držali salone, trgovine, restorane. Mnogi od njih su početkom Američkog građanskog rata stali na stranu Juga i Konfederacije. Kako piše Adam Eterovich, stručnjak za hrvatsku emigraciju u SAD-u, Hrvati su formirali brigade ‘The Austrian Guards’ i dvije ‘Slavonian rifle units’.
Tijekom bitke kod Gettysburga, 2. srpnja 1863., ubijen je George Petrovich. Konfederacija je tog dana izgubila 28.063 vojnika – neki su ubijeni, neki nestali, a neki ranjeni. Na Gettysburgu se danas spominju još neka hrvatska prezimena – Jelanovich i Danilovich proglašeni su nestalima u akciji. Steffano Vidovich služio je u ‘Italian Guards’ bataljunu, Pietro Vukalovich u ‘European Brigade’, a S. Vuskovich u 21. konjičkoj brigadi Alabame.

Petrovich se u vojsku Konfederacije prijavio 22. lipnja 1861. godine u Camp Mooreu u Louisiani. Bio je prekaljen vojnik; Gettysburg je bila njegova 11. velika bitka, od onih koje danas spadaju među povijesne bitke Američkog građanskog rata.

Autor: Zoran Stupar, CroExpres

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

Glazbena priča – HKPD “Matija Gubec” Tavankut

Selo hr

Seoske igre – Kmečke igre u dolini Soče

Selo hr

Jastrebarskom za rođendan

Selo hr