December 10, 2023
Aktualno Dijaspora KUD Zanimljivosti

Ivan Goran Kovačić u Szombathelyu

Gradonačelnica Grada Siska Kristina Ikić Baniček i gradonačelnik Grada Sambotela (Szombathely) Tivadar Puskas potpisali su u petak, 3. srpnja 2015. u zgradi Gradske vijećnice u Samobtelu Sporazum o suradnji između dva grada čija je suradnja zapravo započela još prije dva desetljeća.

Potpisivanju Sporazuma sudjelovali su predstavnici Hrvatske samouprave Sambotel koja je i pokretač potpisivanja Sporazuma između gradova koje je na samom početku povezao sisački biskup i mučenik Sv. Kvirin, a zatim povijesno nasljeđe iz vremena Rimskog carstva kada je kao rimski grad Siscia postala glavni grad rimske provincije Pannonia Savaia, a Savaria provincije Pannonia Superior.

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček izrazila je zadovoljstvo potpisivanjem Sporazuma.

“Sretna sam da su gradovi nakon dugogodišnje suradnje konačno i formalno potpisali Sporazum koji će tu suradnju dodatno osnažiti. Osobno ću uložiti sve napore kako bi se prijateljstvo između gradova i dalje njegovalo, a međusobni odnosi proširili na što veća područja suradnje” – rekla je gradonačelnica.

Dan nakon potpisivanja Sporazuma, gradonačelnica je prisustvovala i obilježavanju Hrvatskog dana u Sambotelu kojem su prisustvovali i veleposlanik Hrvatske u Republici Mađarskoj dr. sr. Gordan Grlić Randman. U svojem obraćanju prisutnim gostima, gradonačelnica je istaknula kako osjeća veliko zadovoljstvo što su dva grada sagradili most prijateljstva. Svečani program je uz folklorne i tamburaške sastave Hrvata u Mađarskoj svojim nastupom uljepšao i Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić Sisak.”

za portal Selo.hr >>>> Tomislav Gec

Video;

https://youtu.be/mHx_a-fixQw

https://youtu.be/c6AWU3ZK3r0

Related posts

Vjerni čuvari tradicije rodnog kraja

Selo

“Sultanija” prva žena – mornar

Selo

BARE PRŠLJA, POUGARSKI KOSIBAŠA 2016.

Selo