Aktualno Legende

Legenda – Kako se srušio zvonik požeške crkve Sv. Terezije

Jedna neobična i već zaboravljena legenda vezana je za rušenje 65 metara visokog zvonika crkve Sv. Terezije u Požegi uslijed nevremena koje je zahvatilo Požegu 14. lipnja 1926. godine. Snažan vjetar srušio je stupove tornja koji su pali na krov središnjeg dijela crkve i probili crkveni strop. U to vrijeme u crkvi su se našle dvije časne sestre te su zaista čudom ostale žive i zdrave. Međutim, narod je ubrzo oko tog događaja stvorio svoju priču i legendu.

Požeški trgovac Luka, već stariji momak, u čestom razgovoru kada bi ga prijatelji i znanci pitali kada se već jednom kani ženiti, odgovorio bi lakonski da će se prije srušiti toranj župne crkve Sv. Terezije nego što će se on oženiti. Na to su mu oni odgovorili: “To onda neće nikada biti. Ostat ćeš nam stari momak.” Ipak se jednog dana trgovac Luka zaljubio u susjedu Maricu i odlučio se njome oženiti. Otišli su kod župnika Sv. Terezije i dogovorili datum vjenčanja – 14. lipnja 1926. godine u pet sati poslije podne. Svadba se danima naveliko pripremala i dogovorenog dana sakupili su se svatovi spremni krenuti u crkvu Sv. Terezije u kojoj bi Luka i Marica stupili pred oltar. Dva sata prije polaska svadbene povorke u crkvu, stigla je u mladenčevu kuću vijest da se srušio toranj župne crkve i da nema ništa od svadbe. Iako zatečeni takvim nenadanim događajem, mladenci se nisu dali smesti. Zamolili su usplahirenog i ožalošćenog župnika da ih ipak vjenča, ali u crkvi Sv. Lovre koja nije imala zvonika. Iako nevoljko, župnik ih je vjenčao u drugoj crkvi. I tako se obistinila Lukina izreka da će se oženiti nakon što se sruši toranj Sv. Terezije.

Foto: https://www.pozega.hr/

Ulomak iz knjige Legende puka hrvatskog, Tomislav Đurić

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

Buše ili Bušari

Selo hr

Monte Cristallo – Dolomiti Ampezzo

Selo hr

Hallstatt

Selo hr