Korizma je za kršćane vrijeme posta, molitve i odricanja, podsjećajući na Isusovih četrdeset dana provedenih u pustinji. U prošlosti su se ljudi tijekom ovog razdoblja odricali teške hrane, oslanjajući se na jednostavna, ali hranjiva jela pripremljena od dostupnih namirnica. Upravo tu tradiciju oživjela je manifestacija “Što su jeli naši stari u vrijeme Korizme”, koju je organizirao KUD Bektež. Ovaj jedinstveni događaj okupio je brojna kulturno-umjetnička društva i pjevačke skupine: KUD „Berda“ iz Brestovca, KUD „Kolo“ ŽPS „Snaše“ iz Narda, KUD „Podgoračani“ iz Podgorača, ŽPS „Vranovke” Vranovci-Bukovlje, Crkveni pjevački zbor crkve BDM Kutjevo, te domaćine iz KUD-a Bektež, uz posebnog gosta Marinka Markotu iz udruge pučkih pjesnika “Matko Peić” – Bektež.
Osim što su posjetitelji mogli kušati jela kakva su se nekada pripremala u korizmeno vrijeme, manifestacija je imala i svoj glazbeni segment. Uz izvođače iz kulturno-umjetničkih društava, program su obogatili i članovi župnog zbora iz Kutjeva, izvodeći pjesme karakteristične za Korizmu i Uskrs. Na stolovima su se mogla pronaći autentična jela poput popare, posne sarme, gnječenih kopriva, šufnudli, bijelih žganaca (slanih i slatkih), poderanih gaća, pite gužvare, pogače, tački i rezanaca s makom. Također, posluženi su i domaći pekmezi od kasije i šljive, prisjećajući sve prisutne na jednostavne, ali iznimno ukusne delicije koje su se pripremale u prošlosti.
Ova manifestacija nije bila samo prilika za uživanje u okusima prošlih vremena, već i podsjetnik na važnost očuvanja tradicije i kulturne baštine. Kroz pjesmu, hranu i zajedništvo, Bektež je na trenutak oživio duh skromnosti i duhovne pripreme koji Korizma nosi.
Foto: Đuro Oreščanin