Aktualno KUD Zanimljivosti

Ukrajinski nacionalni narodni plesni ansambl Virsky | ansambl nazvan po P. Virsky | Najbolje (2022.)

Hopak je ukrajinski narodni ples i smatra se nacionalnim plesom Ukrajine. Ples potječe iz vremena Zaporoških kozaka. Riječ dolazi iz ukrajinskog jezika i znači “skok” ili usklik “hop”, što znači iznenađenje ili brzo kretanje. Hopak se pleše pojedinačno ili češće u većim grupama folklornoga ansambla. Ima brz, veseo ritam (2/4) i skokove, koje izvode muški plesači. Elementi hopka uključeni su u nekoliko opera i baleta kao što su: balet “Gayane” Arama Hačaturjana ili opera “Mazepa” Petra Iljiča Čajkovskoga.

Ples hopak utjelovljuje sve nacionalne karakteristike Ukrajinaca. Ima dosta sličnosti s kozačokom. Suvremena koreografija ima puno improvizacije. Velik dio naizgled improviziranih dijelova uključuje solo plesače, najčešće muškarce, koji izvode vizualno i tehnički iznenađujuće akrobatske podvige. To uključuje skokove i vrtnje, a obično su vrhunac izvedbe. Kao i u mnogim ukrajinskim plesovima, plesači, posebno žene, ne prestaju se kretati sve do kraja plesa.

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

Dubički susreti

Selo hr

Oktoberfest

Selo hr

Festival svestranosti i kreativnosti podravskih i prigorskih žena

Selo hr