Aktualno Dijaspora Zanimljivosti

Završena »Dužijanca u Novom Sadu«

Misom zahvalnicom i predajom kruha od novoga brašna zamjeniku gradonačelnika Novoga Sada Milanu Đuriću, danas je završena trodnevna manifestacija »Dužijanca u Novom Sadu«. Misno slavlje u crkvi Imena Marijinog predvodio je beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar. Poslije mise uslijedio je svečani mimohod sudionika do Trga republike gdje je predan kruh Milanu Đuriću.
Manifestacija »Dužijanca u Novom Sadu« imala je za cilj predstaviti žetvenu svečanost bunjevačkih Hrvata iz Bačke u gradu koji ove godine nosi titulu Europske prijestolnice kulture. Ujedno, bila je ovo prigoda da se prikaže dio bogate folkorne baštine ovdašnjih Hrvata.
Pokrovitelji manifestacije bili su Grad Novi Sad i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.
Podsjetimo, ovo je treći put da Dužijanca izlazi iz svojih subotičkih okvira. Prošle je godine gostovala u mađarskom gradu Baja a 2018. predstavila se u glavnom gradu Hrvatske Zagrebu.
 
Izvor: Kultura Hrvata u Vojvodini i Republici Srbiji, NIU “Hrvatska riječ” Subotica
 

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

Kestenijada 2023

Selo hr

KUD “Slavko Janković” Šikovci- Šuškanje kukuruza

Selo hr

Karaševski Hrvati – Tradicija i identitet u srcu Rumunjske

Selo hr