Aktualno KUD

70 godina FA “Ivan Goran Kovačić”

70. rođendan Folklornog ansambla Ivan Goran Kovačić proslavljen je 3.12.2022. velikim slavljeničkim folklorno-scenskim spektaklom koji je napunio Sportsku dvoranu Zeleni brijeg. FA “Ivan Goran Kovačić” – Sisak je osnovan 1. studenoga 1952. godine kao Radničko kulturno-umjetničko društvo “Ivan Goran Kovačić” – Sisak pri INA Rafineriji nafte Sisak. Skupština u siječnju 2003. godine donosi odluku da se mijenja naziv u Folklorni ansambl “Ivan Goran Kovačić” i kao takav radi i djeluje sve do današnjih dana.

O sebi Goranovci na svom kažu:

Ciljevi Ansambla su usmjereni na aktivnosti kojima se osobito potiču članovi na razvijanje i unapređivanje osobne i opće kulture općenito, na upoznavanje s vrijednostima kulturne baštine Republike Hrvatske te posebno na poticanje djece i mladih u upoznavanju kulturnog nasljeđa, folklora i narodnih običaja svog kraja.
 
Ansambl trenutno broji preko 120 članova koji rade u sljedećim sekcijama: folklorna (A i B sekcija), tamburaška , vokalna i dječje sekcije (folklorna i tamburaška). Kroz Ansambl su prošle nebrojene generacije plesača, pjevača, muzičara, književnika, pjesnika i mnogih drugih umjetnika. Članovi su cijenjeni, ugledni i poštovani u svojim sredinama kao obrtnici, inženjeri, profesori, magistri, pa i doktori nauka. U Ansamblu se razvija okružje tolerancije i razumijevanja prema svima, naročito prema najmlađima. Ansambl je rasadnik vrlo kvalitetnih plesača i svirača i brojni bivši članovi danas su u eminentnim ansamblima u gradu Zagrebu, a sadašnji umjetnički voditelj Nenad Malić, i sam Siščanin, svoj je talent razvijao u Kovačiću i danas je solist u nacionalnom ansamblu Lado. Pojedini stručni voditelji i danas vode kulturno-umjetnička društva u gradu Sisku i okolici.
 
Ansambl je nastupao na mnogim smotrama i festivalima folklora, kako u zemlji tako i u inozemstvu. Gostovanja u Njemačkoj, Italiji, Austriji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Makedoniji, Grčkoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Velikoj Britaniji, Irskoj, Portugalu i Bosni i Hercegovini . Na festivalima i smotrama natjecateljskog karaktera dobivena su brojna priznanja i nagrade.
 
Repertoar se sastoji od pjesama i plesova iz skoro svih dijelova Republike Hrvatske (Slavonije, Posavine, Prigorja, Međimurja, Baranje, Like, otoka Brača, Dalmacije i Dalmatinske Zagore),pjesama i plesova bačkih Hrvata Bunjevaca i banatskih momačkih igara, dječjih plesova i igara Posavine, staroga Splita, Međimurja i Bilogore.
 
Više o FA Ivan Goran Kovačić pročitajte na: www.faigkovacic–sisak.hr
 
Foto: Damir Pahić
 

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

18.”Martinski susreti”

Selo hr

Sjećanje na stara vremena

Selo hr

Narodne nošnje Čeha Sisačko-moslavačke županije

Slavica Moslavac