Aktualno Tradicija Zanimljivosti

9. Bučijada u Ivanić-Gradu

Tradicionalna turističko-gastronomska i gospodarska manifestacija Bučijada, održava se svake godine treći vikend u listopadu. Izložbeno-prodajni sajam buča, bučinog ulja, proizvoda od buča i ostalih eko-etno proizvoda. Sajam je organiziran na gradskoj tržnici Maznica i na više lokacija u samom centru grada. Ova manifestacija u Ivaniću prošle je godine okupila preko 190 izlagača i više od 15.000 posjetitelja. Također se organiziraju i “Dani bučinog ulja” s edukativnim sadržajima i kušanjem bučinog ulja. Proizvođači bučinog ulja su iz cijele Hrvatske, a svi su udruženi u Udrugu proizvođača bučinog ulja Republike Hrvatske.

Turističko-izletničkim vlakom imena „Bučko express” za vrijeme Bučijade organiziran je prijevoz posjetitelja iz Zagreba. Svi oni koji su posjetili Ivanić-Grad u vrijeme Bučijade, uživali su u raznim zabavnim sadržajima poput: vožnje kočijama i buča-kočijom s Pepeljugom i njenim princem, oldtimer motorima, ponijima, eko-dvorište s bučama za djecu, kazališne predstave, igraonice i radionice s bučama za najmlađe, izložbe… Dobru zabavu i atmosferu krasili su razni glazbeni izvođači, a neizbježan je bio i prikaz starih tradicijskih običaja u tradicijskom dvorištu i čardaku pored SB Naftalan. Duž cijeloga mjeseca listopada, a posebno za vrijeme Bučijade restorani uz svoju tradicionalnu gastro ponudu spremaju razna jela od buča. Izlozi i okućnice ukrašavaju se bučama. Bira se najveća, najmanja buča, ali i najoriginalnija buča. Također Se bira najljepše uređeni štand, najbolje slane i slatke bučnice kao i ostala jela od buča.

Uz to što je Bučijada turistička i gastronomska manifestacija ona je znanstveni i istraživački projekt koji govori o širokim mogućnostima uporabe buča i primjene u svakodnevnom životu. Buča je nadahnuće za brojne korisne sadržaje. Poznata je već od davnina i dio je tradicije, običaja, kulture i radosti življenja. Ovog listopadskog vikenda mogli ste saznat puno o bučama, bundevama, tikvama te kušati jela spravljena od ove ukusne namirnice. Posjetioci su uživati u kulturno–umjetničkom programu, običajima i tradicionalnoj gradnji, dok se stanovnici ponose na svoju povijesnu ostavštinu.

U gotovo deset godina održavanja ova se manifestacija profilirala svojim raznolikim sadržajem. Nudi dobre proizvode, raznoliku zabavu, gastronomske užitke i kulturni doživljaj za sve posjetioce.

Izvor >>>> bucijada.hr

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

HKUD LADO Geelong

Selo hr

Natjecanje u vuči trupaca – Štraparijada 2022

Anita Sinjeri-Ibrisevic

4. revija tradicionalnog ruha “OD MORA DO SAVE”

Selo hr