Aktualno Razno Zanimljivosti

Hrvatske svjetske igre u Zagrebu od 22. do 26. srpnja sljedeće godine

Nakon sastanka Središnjeg odbora nedavno održanog u Zagrebu te današnje telefonske konferencije, Izvršni odbor HSK-a donio je odluku kako će se Hrvatske svjetske igre sljedeće godine od 22. do 26. srpnja održati u Zagrebu. Igre se održavaju pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića te u suorganizaciji i sponzorstvu Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Hrvatske matice iseljenika te Hrvatskog olimpijskog odbora.

– Kako se na Igrama očekuje oko tisuću sportaša-sudionika u raznim sportskim disciplinama te iz čak trideset i sedam zemalja (boćanje, rukomet, odbojka, košarka, plivanje, nogomet, tenis, mali nogomet, stolni tenis, nogomet veterana, odbojka na pijesku, vaterpolo i ragbi; Argentina, Australija, Austrija, Belgija, Bolivija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Crna Gora, Čile, Danska, Ekvador, Engleska, Francuska, Hrvatska, Italija, Južna Afrika, Kanada, Kolumbija, Kosovo, Kina, Makedonija, Norveška, Novi Zeland, Nizozemska, Njemačka, Peru, Rumunjska, SAD, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Srbija, Švedska, Švicarska, Urugvaj, Venezuela, Mađarska) očekujemo i značajnu pomoć nacionalnih sportskih saveza te drugih pokrovitelja – naglasio je Mijo Marić, predsjednik HSK-a.

– Zahvaljujemo predsjedniku Josipoviću na prihvaćenom pokroviteljstvu Igara, Državnom uredu, Matici, Olimpijskom odboru i Gradu Zagrebu na suorganizaciji. Doista, pokazali su ogromne napore kako bismo zajednički iznjedrili ovaj značajan projekt kao pravu spojnicu domovinske i izvandomovinske Hrvatske – ističe fra dr. Šimun Šito Ćorić, glasnogovornik HSK-a.

Kako se radi o jako značajanom i velikom poslu u organizacijskom smislu, ustojen je Ured HSI-a sa sjedištem u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu te izabran Željko Batarilo za ravnatelja Igara. U sklopu Igara, bit će i Konvencija koja će se održati od 20. do 22. srpnja 2014.

– Doista zahvaljujemo Hrvatskoj matici iseljenika i njezinu ravnatelju mr. Knezoviću koji nam je ustupio prostor za Ured Igara. Ovo je još jedna potvrda odlične suradnje HSK-a s Maticom iseljenika gdje je smješten i naš Domovinski ured pa se tamo doista osjećamo toplo primljeni. Uskoro ćemo otvoriti mrežnu stranicu Igara gde će se moći vidjeti sve vijesti vezane za Igre pa će se sportaši pojedinci i momčadi moći tu izravno prijaviti, a u tijeku je imenovanje povjerenika po našim nacionalnim Kongresima koji će biti zaduženi za animiranje mnogobrojnih klubova i pojedinaca za nastup na Igrama- pojasnio je Željko Batarilo, ravnatelj Igara.

– I u ovim ćemo Igrama nastaviti njegovati odličnu suradnju posebice s Hrvatskim nogometnim savezom, plivačkim savezom te s drugim savezima s kojima imamo jako dobar odnos. Želimo da se taj odnos još više poveća. To je jako bitno jer se pokazalo plodonosno. Mnogi mladi sportaši, vrhunski talenti žive u svijetu i ako nema kontakata s matičnom zemljom oni u svom sportskom razvoju nastavljaju nastupati pod zastavom zemlje u kojoj žive. Imamo primjera kako su mladi sportaši odlučili nakon prvih i drugih Igara u Zadru te kontaktima s našim nacionalnim savezima, odlučili braniti boje Hrvatske. Time smo ispunili jednu od temeljnih zamisli naših Igara – ističe Danijel Lučić, predsjednik Odbora za mladež i sport HSK-a.

Podsjetimo: Hrvatske svjetske igre temeljni su projekt Hrvatskog svjetskog kongresa, natjecanja na kojem sudjeluju Hrvati i njihovi potomci iz cijeloga svijeta, predstavljajući državu u kojoj žive. Na Igrama mogu sudjelovati Hrvati i sve osobe koje imaju hrvatske korijene, neovisno o državljanstvu, vjeroispovijesti, materinskom jeziku ili pripadnosti nekom savezu, organizaciji, udruzi ili klubu. Projekt neslužbeno nosi ime “Crolimpijada” i može se opisati kao “Olimpijske igre s hrvatskim predznakom”.

Glavni je cilj Igara povezivanje hrvatske mladeži iz cijeloga svijeta kroz druženje u Domovini, a sve za dobrobit i zajedništvo hrvatskog naroda, ali održavanje Igara ima i mnogo drugih ciljeva od poput jačanje nacionalne svijesti i pripadnosti, učvršćivanje veza između hrvatskih zajednica u svijetu, promocija hrvatskog turizma, promocija grada i županije domaćina poticaj povratku u Domovinu, poticaj školovanju u Hrvatskoj, uspostavljanje prijateljskih, rodbinskih i poslovnih veza, gospodarska dobit za grad i županiju domaćina, promocija sportskih talenata, dobrobit za izbornike hrvatskih reprezentacija, poticaj na druženje i organizirano djelovanje nakon Igara, poticaj na zdrav život kroz sport, poticaj za učenje hrvatskog jezika, održavanje raznih kulturnih manifestacija u sklopu Igara, razmjena svjetskih kultura

Igre predstavljaju most koji trajno povezuje hrvatsku mladost iz Domovine i svijeta. Otvorene su svakome tko u svome srcu gaji i najmanji osjećaj ljubavi i pripadnosti prema hrvatskom narodu.

izvor: Hrvatske svjetski kongres

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

100 godina – Pokupljanka Brest Pokupski

Selo hr

Sveta Lucija od Sirakuze (284. – 303.)

Selo hr

Vjerni čuvari tradicije rodnog kraja

Selo hr