December 10, 2023
Aktualno KUD Običaji

9. festival žganaca

U organizaciji KUD “Seljačka sloga” Greda Sunjska 28.05.2022.  u Sunjskoj Gredi održan je sada već tradicionalni festival u pripremanju hrvatskih žganaca. Tradicionalno jelo naših roditelja koje se u danjašnjoj kuhinji rijetko ili nikad ne priprema, zamjenila ih je za pripremu mnogo brža i lakša palenta. Jelo bogatog okusa i velike hranjivosti uz široki spektar priloga davalo je snagu i energiju težacima u zahtjevnim fizičkim poslovima. Kuhanje zahtjeva konstantno miješanje na današnjim pećima, bake govore da su žganci gotovi kada vas ruke počnu boljeti. Najbitnije je domaće bijelo brašno, jake ruke i puno ljubavi. Brojni prilozi: saft sa gljivama, pečena rebrica, domaće kobasice, špek, šunka, pečena jetrica, sir i vrhnje, domaća mast daju pregršt bogatih okusa.
Na svečanosti otvaranja nazočne je pozdravio predsjednik KUD “Greda Sunjska” Miroslav Kolec i predsjednica ZKUU SMŽ Ivanka Roksandić. Festival žganaca svojim nastupom obogatili su: FA Etno Siscia, Vokalni Ansambl Lipe, djeca i mentori muzičke škole Sisak Fran Lhotka, a i ove godine posebno se istaknula mala revija ručno rađenih haljina od prirodnih materijala gospođe Ankice Softić.
Pobjednici ove godine bili su gosti koji su uživali u brojnim delikatesama od spomenutih žganaca, lovačkog gulaša, domaćih suhomesnatih proizvoda, kolača i slastica, uz zabavu koja je trajala dugo u noć.
 
Medijski pokrovitelj i ove godine bio je portal selo.hr.

Related posts

XIX. susreti KUD-ova koji nose ime Matije Gupca

Selo

KUD “Matija Gubec” Ilača

Selo

IŽIMAČA – Beravci 2013

Josip Hren