Aktualno KUD Smotra

Brodsko kolo u tradiciji, pjesmi i folkloru obilježilo 60. rođendan

Slavonski Brod proteklog je vikenda bio domaćin 60. Brodskog kola, najstarije smotre folklora u istočnoj Hrvatskoj. Brodsko kolo osnovano je 1964. godine i od tada se svake godine održava u lipnju. 2023. godine. Brodsko kolo je uvršteno na UNESCO-u listu nematerijalne svjetske baštine. Ova jubilarna manifestacija održana je u sklopu bogatog programa koji je trajao od 9. do 16. lipnja 2024. godine.

Središnji dio programa održan je u Tvrđavi Brod, gdje je u sklopu smotre održan svečani koncert Folklornog ansambla Broda i gostujućeg društva KUD “Tanac” iz Pečuha. Posebnu pažnju publike privukla je povorka kulturno-umjetničkih društava i svatovskih zaprega Konjogojske udruge “Slavonija”.

U nedjelju je održana smotra izvornog folklora “Šokadijo sve ti je na glasu!” i izbor najljepših narodnih nošnji i najljepše svatovske zaprege, ali i niz drugih manifestacija, među kojima su Dječja smotra folklora “Igra kolo maleno!” te svečani koncert Folklornog ansambla Broda.

Brodsko kolo je i ove godine potvrdilo svoju ulogu jedne od najznačajnijih kulturno-umjetničkih manifestacija u Slavonskom Brodu i Brodsko-posavskoj županiji. Kroz bogat program i nastupe folklornih društava, ova manifestacija promovira folklorne tradicije i običaje ovog kraja te ih približava široj javnosti.

Foto: Adam Tadijanović

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

Banova u srcu

Slavica Moslavac

Najdublje jame Hrvatske – Lukina jama

Selo hr

Održan 14. tradicionalni koncert najuspješnijih udruga članica ZAKUD-a

Selo hr