Aktualno KUD Smotra

Godišnji koncert FA “Ivan Goran Kovačić”

Tradicionalni godišnji koncert folklornog ansambla Ivan Goran Kovačić iz Siska održan je u Rafinerijskom domu Sisak za koji se kao i uvijek tražila karta više. Dva sata programa ispunjenog pjesmama i plesovima iz valpovačkog kraja, Slavonije, momci su izveli banatsko nadigravanje, dašak mora u izvedbi plesova sa Brača, djevojke su se predstavile plesom iz Zadarskog zaleđa-Ražanca, a završetak koncerta namijenjen je nezaobilaznim posavskim plesovima pod nazivom Ženina volja. (SM)

25 godina bilo je potrebno da se ponovno sa pozornice čuju skladbe “Dizala skuto visoko” i “Uranila bila vila” uz pomoć prvog glasa klape Kolapjani Vjekoslava Klobučara. Sve posjetitelje posebno je razveselio nastup najmlađih Goranovaca, a sve nas koji smo proveli najljepše godine mladosti u FA „Ivan Goran Kovačić“ veseli da naš ansambl i dalje diše punim plućima.

„Folklorni ansambl “Ivan Goran Kovačić” – Sisak je osnovan 1. studenoga 1952. godine kao Radničko kulturno-umjetničko društvo “Ivan Goran Kovačić” – Sisak pri INA Rafineriji nafte Sisak. Skupština u siječnju 2003. godine donosi odluku da se mijenja naziv u Folklorni ansambl “Ivan Goran Kovačić” i kao takav radi i djeluje sve do današnjih dana.

Ciljevi Ansambla su usmjereni na aktivnosti kojima se osobito potiču članovi na razvijanje i unapređivanje osobne i opće kulture općenito, na upoznavanje s vrijednostima kulturne baštine Republike Hrvatske te posebno na poticanje djece i mladih u upoznavanju kulturnog nasljeđa, folklora i narodnih običaja svog kraja.

Ansambl trenutno broji preko 120 članova koji rade u sljedećim sekcijama: folklorna (A i B sekcija), tamburaška , vokalna i dječje sekcije (folklorna i tamburaška). Kroz Ansambl su prošle nebrojene generacije plesača, pjevača, muzičara, književnika, pjesnika i mnogih drugih umjetnika. Članovi su cijenjeni, ugledni i poštovani u svojim sredinama kao obrtnici, inženjeri, profesori, magistri, pa i doktori nauka. U Ansamblu se razvija okružje tolerancije i razumijevanja prema svima, naročito prema najmlađima. Ansambl je rasadnik vrlo kvalitetnih plesača i svirača i brojni bivši članovi danas su u eminentnim ansamblima u gradu Zagrebu, a sadašnji umjetnički voditelj Nenad Malić, i sam Siščanin, svoj je talent razvijao u Kovačiću i danas je solist u nacionalnom ansamblu Lado. Pojedini stručni voditelji i danas vode kulturno-umjetnička društva u gradu Sisku i okolici.

Ansambl je nastupao na mnogim smotrama i festivalima folklora, kako u zemlji tako i u inozemstvu. Gostovanja u Njemačkoj, Italiji, Austriji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Makedoniji, Grčkoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Velikoj Britaniji, Irskoj, Portugalu i Bosni i Hercegovini . Na festivalima i smotrama natjecateljskog karaktera dobivena su brojna priznanja i nagrade.

Repertoar se sastoji od pjesama i plesova iz skoro svih dijelova Republike Hrvatske (Slavonije, Posavine, Prigorja, Međimurja, Baranje, Like, otoka Brača, Dalmacije i Dalmatinske Zagore),pjesama i plesova bačkih Hrvata Bunjevaca i banatskih momačkih igara, dječjih plesova i igara Posavine, staroga Splita, Međimurja i Bilogore.“

Izvor – Povijest ansambla: FA “Ivan Goran Kovačić”

Foto: FA “Ivan Goran Kovačić”

 

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

Roditelji i djeca, stari i mladi

Selo hr

Legende – Smrt Petra Svačića

Selo hr

Veliko prelo u Subotici

Selo hr