Razno

Kosi toranj u Hrvatskoj

Naveliko poznat kosi toranj u Pisi svjetska je atrakcija i nezaobilazna destinaciju u posjetu Italiji. I Hrvatska ima svoj kosi toranj, ne baš toliko nakošen, ipak su naši majstori bili precizniji. 

Naselje “Završje” smješteno u središnjem dijelu Istre sjeverno od doline Mirne, općina Grožnjan, nastalo na mjestu prapovijesne gradine. Prvi put se spominje 1292. u ispravi Ulrika III. od Rihemberka, vazala grofova Goričkih. 
 
Kosi toranj u Završju zvonik je župne crkve Rođenja Blažene Djevice Marije (1792.),  visok 22 metra nagnut ok 40 centimetara za razliku od vrha tornja u Pisi koji je nagnut 4 metra u odnosu na temelje. Specifičan je još i po tome što ne završava piramidom, već ravnim krovom na kojem su podignuti nazubljeni bedemi tzv. prsobrani jer je u prošlosti imao ulogu i zvonika i kule na kojoj su boravili stražari i promatrači.
 
Foto: https://www.istrapedia.hr/en/natuknice/1505/zavrsje

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

21.Pokladno jahanje u Čepinu

Selo hr

Legenda o slavonskim hajducima – Đuri Matiću i Nikoli Šariću

Selo hr

9. Kestenijada povodom 9. rođendana Projekta gerontološki centar

Selo hr