Aktualno Razno

Skriveni dragulj otoka Krka – Velarika

Otok Krk, poznat po svojim prekrasnim plažama, bogatoj povijesti krije  jedinstvenu prirodnu znamenitost – rijeku Velariku. Poznata i kao Suha Ričina, ova rijeka je svojim slapovima, bogatom poviješću i kulturnom baštinom dragulj koji čeka da bude otkriven. Velarika izvire ispod vrha Veli Hlam iznad Vrbnika, a kroz slikovitu dolinu probija se kroz sela Baščanska Draga i Jurandvor, te uz obalnu Bašku. Njen put završava u Jadranskom moru kod autokampa Zablaće. Dugačka je 12 kilometara, a ušće joj je nekada bilo močvarna laguna.

Velarika je sezonska rijeka, što znači da teče samo u vlažnom razdoblju godine, tijekom zime i proljeća. U tom razdoblju, rijeka oživljava i pretvara se u bujicu koja se spušta niz slapove i katarakte. Njena snaga i ljepota privlače turiste i planinare koji žele uživati u ovom prirodnom čudu. Najpoznatiji slapovi na Velarici su Velababa i Žanac. Velababa je veličanstveni slap visine 40 metara koji se sastoji od tri kaskade. Žanac je manji slap, ali ne manje očaravajući, s prekrasnim tirkiznim jezerom u podnožju. Osim ovih dva, na rijeci postoji i više manjih slapova i slapića.

Područje uz Velariku naseljeno je od davnina. U dolini su pronađeni tragovi rimske civilizacije, a u srednjem vijeku na rijeci je radilo pet vodenica. Ostaci ovih vodenica i danas se mogu vidjeti uz obalu rijeke. Velarika je važan ekološki sustav. U njoj živi mnoštvo različitih biljnih i životinjskih vrsta, uključujući i endemske vrste. Rijeka je i dom pastrve potočne, popularne među ribičima.

Velarika je idealno mjesto za sve one koji žele pobjeći od gužve i uživati u miru i tišini prirode. Planinarenje uz rijeku, uživanje u prekrasnim panoramskim vidicima samo su neki od razloga za posjet ovoj rijeci.

Do Velarike se može doći automobilom, autobusom ili biciklom. U Baškoj postoje oznake koje vode do rijeke. Pješačka staza uz rijeku je dobro uređena i laka za hodanje.

Foto: https://otok-krk.org/krk/slapovi-vele-rike

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

3. Lipanjske večeri – KUD “Kondrić”

Selo hr

10. Gernološki tulum

Selo hr

5.Županijska smotra folklora Splitsko-dalmatinske županije

Selo hr