December 3, 2023
Aktualno KUD Smotra

KUD „Tounjčica“ u Donjem Miholjcu

Od 12. do 14. srpnja 2013. godine u Donjem Miholjcu održana je kulturna manifestacije 39. Miholjačko sijelo. Organizator manifestacije je bio grad Donji Miholjac, a nositelj KUD Matija Gubec Donji Miholjac.
U petak, 12. srpnja otvorena je izložba likovne udruge LIKROB-a, nakon koje je uslijedio nastup dječjih folklornih skupina gostujućih KUD-ova te nastup tamburaškog sastava KUD-a „Matija Gubec“. U subotu su održane manifestacije „Pjesme – plesovi i večer tamburaške glazbe“ te Tamburaška noć i koncert tamburaškog sastava „KAS“.
U nedjelju 14. srpnja u 17:00 sati započeo je svečani mimohod kulturno umjetničkih društava. U mimohodu se okupilo trinaest društava iz Hrvatske te po jedno iz Mađarske i Makedonije. Svako društvo izvelo je kratak program na glavnom miholjačkom trgu. U 18:00 sati na ljetnoj pozornici uslijedilo je svečano otvorenje 39. Smotre folklora „Miholjačko sijelo“. Nakon nastupa folklornih skupina uslijedila je večer tamburaške glazbe uz koncert VIVABOX benda.
Dobrim i kvalitetnim nastupom na 17. Smotri izvornog folklora Karlovačke županije KUD „Tounjčica“ iz Tounja dobio je čast predstavljati Karlovačku županiju i Smotru iz Ogulina na 39. Smotri folklora „Miholjačko sijelo“. Tounjci su i ovaj put, odlazak na Smotru u Donji Miholjac iskoristili za ugodno druženje te izlet. Tako su posjetili kulturne znamenitosti u Donjem Miholjcu. Uz vodstvo turističke zajednice Donji Miholjac posjetili su dvorce Mailath i Prandau.
Na Miholjačkom sijelu KUD „Tounjčica“ predstavio se običajem odlaska u God, i to pjesmama Da sam sitna ljubica i Slavimo Mariju, šetanim kolom Alaj, te plesovima Staro tovunjsko kolo i Tovunjski Drmeš. Tijekom mimohoda tamburaški orkestar pod vodstvom Matije Matešića te pratnju ostalih članova KUD-a izvodio je stare tounjske pjesme, a na gradskom trgu „KUD Tounjčica“ predstavio se šetanim kolom Alaj uz prvi glas Katice Juraić.
Uz tamburaški koncert Tounjci su se lijepo zabavili te sklopili nova prijateljstva i suradnje te se u ranim jutarnjim satima vratili u Tounj i pripremama za smotru u Zagrebu.

Branko Rumenović, mag.oec.

Related posts

Seoske igre – Kmečke igre u dolini Soče

Selo

Završene 35. Žetvene svečanosti u Cerni

Selo

Iz Povjesti – Bitka pod Siskom 1593. godine

Selo