December 3, 2023
Aktualno KUD Smotra

Savski Vali – Bobovac

Ni prevelika vrućina nije u subotu, 20. srpnja, Bobovčanima zasmetala da povodom Sv. Ilije održe petnaestu po redu smotru folklora “Savski vali” na kojoj je gostovalo pet kulturno umjetničkih društava i devet konjskih zaprega. Smotra je započela okupljanjem i uređenjem zaprega, no sam početak je kasnio oko 45 minuta jer je KUD “Ivan Goran Kovačić” iz Beravca zalutao pa se na njega i čekalo. Kada su se svi okupili započeo je mimohod kroz cijelo selo Bobovac, gdje su mještani dočekivali zaprege sa raznim pićima i kolačima, stvarno nešto predivno za vidjeti. Zaprege ne samo da su bile ukrašene ručnicima, več i tamburicama i predivnim glasovima snaša koje su “popevale” šokačke pjesme.

Osim KUD-a “Ivan Goran Kovačić” iz Beravca na smotri su još sudjelovali i KUD “posavec” iz Dubrovčaka lijevoga i Topolja, zatim KUD “Paurje” iz Dubravca, KUD “Brest” iz Brestače i KUU “Suhopolje” iz Suhopolja. Osim prikazanog umjetničkog programa svakog pojedinog društva, birala se i najbolja snaša (od svakog KUD-a po jedna). Na snašama se ocjenjivalo držanje, ljepota, narodna nošnja, kako narodna nošnja pristaje uza snašu, pjevanje i ples. Šokica Mara Lolić iz kulturno umjetničkog društva “Ivan Goran Kovačić” pokazala se najbolja pa je imala čast uzeti ovogodišnju titulu najbolje snaše, druga snaša je Mirjana Sočinić iz KUD “Posavca” i treča Ivana Resovac iz KUD “Paurje”. Nagradu za najbolji par osvojili su Blaženka Tresk i Zlatko Šagut iz KUD “Brest” iz Brestače. Istoimeni KUD dobio je nagradu i za najbolje društvo dok nagradu publike dobio je KUD Suhopolje. Nagradu publike dobiva ono društvo koje je publika ispratila sa najjačim pljeskom.

Predsjednik KUD “Seljačke sloge” iz Bobovca Renato Klarić zahvalio se mještanima na dobrovoljnim prihodima za održavanje smotre u kojima se skupilo 6000 kuna, te se zahvalio također i konjogojcima na prkrasnim zapregma. Ovaj sam čin svega je dokaz kako se sa slogom može i mnogo i bolje, te je ovo savršen poziv za nagodinu na sljedeće “Savske vale” jer oni mogu biti samo još bolji.

za Portal Selo.hr – Josip Hren

Related posts

Smotra folklora SMŽ

Selo

Ivanje u Glini 2023.

Selo

Oružje kao neizostavni dio povijesti

Selo