September 24, 2023
Aktualno Iz povijesti Tradicija Zanimljivosti

Kulturni centar – Brđani

U sklopu Zavičajnog društva bivših učenika osnovne škole Brđani cesta djeluje i Kulturni centar koji je raspoređen na Etnografski muzej, knjižnicu, arhiv i edukacijsku radionicu.
Zavičajno društvo Brđani utemeljeno je 2006. godine, ljudi koji djeluju u društvu su sljedeći, predsjednik društva je dr. sc. Petar Milunić, idejni začetnik, kreator te pokretač “Projekta prenamjene napuštene Osnovne škole u Brđanima u Kulturni centar”, potpredsjednik dipl. ing. Nikola Runjaić, tajnik zavičajnog društva Landin Stevo, te gospodin Nikica Dabić koji je predsjednik izvršnog odbora Društva…
2011. godine Općina Sunja na prijedlog ministarstva kulture donosi odluku kojom se objekti bivše škole proglašavaju zaštićenim kulturnim dobrom od lokalnog značaja i kao takvo je ušlo u registar Republike Hrvatske.
2012. godine otvoren je Kulturni centar Brđani cesta pod pokroviteljstvom Općine Sunja, centar je otvorio vijećnik Nikola Lončarević, dok je tadašnji načelnik Općine Josip Kozarić centar posjetio nekoliko dana poslije otvaranja i ostavio svoj utisak u knjigu dojmova.
Prenamjenu napuštene Osnovne škole u Kulturni centar financijski su pomogli Ministarstvo kulture RH, Ministarstvo obrazovanja i znanosti, Sisačko-moslavačka Županija, Općina Sunja, UNHCR, uz to valja napomenuti da dosta knjiga koje se nalaze u knjižnici su donacija gradske knjižnice u Umagu, te jako puno volonterskog rada koje se utrošilo u cijeli projekat.
Od otvorenja KC-a održano je nekoliko Kulturnih manifestacija
– 75. godišnjicu rođenja Josipa Severa, pjesnika i prevodioca kineskog jezika iz Blinskog kuta, tom obilježavanju bili su prisutni i najviši vrh književnika, Ludwig Bauer, Lidija Dujić i dr.
– promocija monografije “Kulturno historijski spomenici banije” književnika Filip Škiljana
– 40. godišnjicu književnog stvaralaštva Đure Marečića iz Siska
– obilježavanje književnog stvaralaštva Enesa Kiševića, pjesnika i glumca

Od otvaranja do danas Kulturni centar su posjetili mnogi ljudi, književnici, kulturno umjetnička društva, mnoge udruge i ostali, po knjigi dojmova svima je centar ostavio dobar utisak, također tko želi da posjeti centar može komotno da se javi gospodinu Petru Miluniću (091/911-0748), Nikoli Runjaiću (044/830-201) ili Nikici Dabiću (044/830-250)

za Portal Selo.hr >>>>> Josip Hren

Related posts

Seljačka buna i pogubljenje Matije Gubca

Selo

Komarevački umjetnici – Antolčićevi nasljednici

Selo

KUD “Branimir 888”

Selo