Aktualno Dijaspora

Oberammergau

Raj za ljubitelje prirode Oberammergau nalazi se u slikovitoj dolini okružen je šumovitim planinama Ammergauskih Alpa. Oberammergau je malo mjesto u Bavarskoj, Njemačka, poznato po svojoj tradiciji izvođenja pasije. Svakih deset godina, od 1634. godine, stanovnici Oberammergaua izvode cijelu priču o Isusu Kristu, od njegovog rođenja do uskrsnuća.

Početkom 1630-ih, kuga je poharala veći dio regije. Epidemija tzv. “crna smrt”,  u početku nije zahvatila Oberammergau, no 1962. došla je do sela. Umrlo je više od 80 mještana. Godine 1633. stanovnici Oberammergaua prema predaji obećali su da će redovito priređivati Pasionsku predstavu ako selo bude pošteđeno od kuge. Prema predaji, od tada nitko drugi nije obolio, a 1634. mještani su glumili u prvoj Pasionskoj predstavi.

Prolazeći kroz Oberammergau na trenutak će izgledati kao da je vrijeme stalo, moderni život susreće se s tradicionalnim, za vrijeme lokalnih praznika vjerojatno ćete uočiti neke stanovnike odjevene u živopisne narodne nošnje.

Zahvaljujući šumovitom okruženju i obilnim zalihama drva, mnogi su se stanovnici Oberammergaua počeli baviti drvorezbarstvom. Oberammergau je poznat i po svojim tradicionalnim kućama. Ove kuće su izgrađene od drveta i ukrašene rezbarijama. Često imaju balkone i erkere (istureni dio zgrade ili kuće, koji strši iz vanjskog zida), obojene u svijetle boje, plave, zelene ili žute.

Kuće u Oberammergauu su izgrađene u stilu koji se naziva “alpski barok”. Ovaj stil je nastao u 18. stoljeću i karakterizira ga upotreba drveta, bogatih ukrasa i svijetlih boja. Kuće su ukrašene su raskošnim freskama koje se nazivaju Lüftlmalerei. Slikarska tehnika Lüftlmalerei stekla je popularnost u 18. stoljeću. Mnogi vlasnici kuća željeli su pokazati svoje bogatstvo tako što su imali bogato uređen dom. Čak je i danas prilično skupo angažirati umjetnika da vam oslika dom Lüftlmalereijem.

Povjesničari nisu sigurni odakle potječe naziv “Lüftlmalerei”. Smatra se da se to vjerojatno razvilo iz načina na koji se freske moraju slikati brzo prije nego što zrak (Luft) osuši mokru žbuku.

Druga teorija je da je izraz Lüftlmalerei nekako povezan s Franzom Seraphom Zwinckom, jednim od najpoznatijih slikara Lüftlmalerei u Oberammergauu. (U 18. stoljeću Zwinck je živio u kući po imenu Zum Lüftl. Moguće je onda da su ga mještani zvali Lüftlmaler – doslovno “Lüft slikar.”)

Freske obično prikazuju motive iz kršćanske religije, križ, Isus Krist, katolički sveci, no tu su i cvjetni motivi i scene iz popularnih bajki poput Crvenkapice ili Hansel and Gretel.

Foto: Travels with Tricia

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

Zapovjedi pod Lipom

Selo hr

Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame

Selo hr

XIX. susreti KUD-ova koji nose ime Matije Gupca

Selo hr