September 25, 2023
Aktualno Priroda Zanimljivosti

Vodenica na Dravi

Pjesmama o Dravi HKUD-a “Osijek 1862” u Osijeku je prije 6 godina počela sa radom ni manje ni više nego vodenica. Ovaj hvale vrijedan projekt koji je uspješno priveden kraju pokazatelj je što se dobije kada dobra ideja padne na plodno tlo. Sama ideja proizašla iz povijesti Osijeka, točnije na prostoru današnje “Zimske luke” gdje se u 20.stoljeću nalazilo 60-tak mlinova-vodenica. Savezničko bombardiranje 1945. godine uništilo je posljednje vodenice. Projekt sufinanciran sredstvima Europske unije, a radi se o projektu “Mlinarev put”, u okviru prekograničnog programa IPA Hrvatska – Mađarska, u kojemu su, uz Grad Osijek, sudjelovali osječka Turistička zajednica, Ekološka udruga Vodenica, Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje, te Muzej mlina Orfu (Mađarska).
U unutrašnjosti vodenice postavljena je izložba prigodnih fotografija KUD-a “Osijek 1862” sa naglaskom na ljepotu narodne nošnje. Vodenica, odnosno mlin-brod, zahtjeva i ispunjava sve sigurnosne propise o plovnim objektima. O vodenici će brinuti i posada koja se sastoji od kapetana i mornara.
Grad Osijek i turistička zajednica obogatili su turističku ponudu na poseban i unikatan način koji će sigurno biti i prepoznan i posjećen. 

Izvor: www.glas-salvonije.hr

Related posts

Hrvatske velike pisanice – Galerija

Selo

Smotra folklora SMŽ „Martinski susreti“

Selo

Seoske igre – Kmečke igre u dolini Soče

Selo