Aktualno Iz povijesti Zanimljivosti

Završene 35. Žetvene svečanosti u Cerni

Cerna je i ove godine zablistala u raskoši bogatog ruha, plesa, pjesme i običaja žetve. Ovogodišnje 35. Žetvene svečanosti održavale se su od 19. do 21. srpnja 2013. godine. U subotu su ceranskim parkom odjekivali zvuci tambura i pjesme SKPD “Ljudevit Štur” Ilok te domaćina KUD-a “Tomislav” Cerna, također su se ceranskoj publici predstavili MPS “Ornice” Ivankovo, PS “Ceranke” Cerna, TS “Klas” te plesni studio “Shine” Osijek. Večer je krasila još jedna odlična modna revija udruge “Divan” Cerna, a točku na i su stavili humoristi did Tunja i bać Roka iz Otoka. Nadalje u nedjelju je Cernom prošla velika žetvena povorka, ali ove godine u većem broju što se tiče konjanika, zaprega i strojeva. Ulice su bile ispunjene cikom, pjesmom i odzvanjanjem kopita i rikom konja te bukom strojeva. Povorkom je prošetalo 600 sudionika.Na pozornici u parku nastupili su KUD “Slavonac” Forkuševci, KUD “Seljačka sloga” Kutina, KUD “Sloga” Retkovci, MKUD “Petefi Šandor” Laslovo, KUD “Grančica” Đeletovci, HKUD “Ognjišta” Lug-Brankovići (BiH), KUD “Sloga” Satnica Đakovačka, KUD “Sloga” Draž. Uz spektakularan vatromet večer su zatvorili članovi KUD “Slavko Janković” Šiškovci.
Franjo Leinveber, predsjednik organizacijskog odbora 35. Žetvenih svečanosti ističe da je ovogodišnji revijalni program bogatiji od prošlogodišnjeg, te itekako prožet kulturom i tradicijom našega kraja ali i krajevima cijele Hrvatske i inozemstva. Nadalje navodi da svi koji su bili i posjetili Cernu u razdoblju od 19.-21.07. 2013.g. su si mogli priuštiti puno toga iz samog fundusa programa 35. Žetvenih svečanosti.
Organizatori se svake godine trude da Žetvene svečanosti budu sve bolje organizirane i ispunjene tradicijom i kulturom te samim popratnim sadržajima.
Na kraju Vam prenosimo i riječi predsjednika organizacijskog odbora Franje Leinvebera:
„Svima Vama preporučujem da nas posjetite i dođete u Cernu na 36. Žetvene svečanosti koje će se održati od 18.-20. 07. 2014.godine. Cerna je na dvije rijeke, što spaja mostova pet. Tu su moji Biđ i Bosut, to je moj cijeli svijet. Svečana žetva u ljeto, pjevaju momci, pjevaju cure, bećar i tamburaš. Dođite i uvjerite se, očekujemo Vas! Vidimo se dogodine na 36. Žetvenim svečanostima! Živjeli! „

Dražen Matijašević

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

32. Otočko proljeće: Slavlje kulture i tradicije pod sloganom “Otok slavonske duše”

Selo hr

Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame

Selo hr

BOŽIĆ, USPOMENA DJETINJE MAŠTE

Selo hr