Aktualno Iz povijesti

Žene nose svijet

U Galeriji Dvora Trakošćan do kraja godine otvorena je izložba “Žene nose svijet”. Posebna izložba poznate američke fotografkinje Lekhe Singh snimljene diljem svijeta. Fotografije snimljene u Indiji, Tanzaniji, Maroku, SAD-u, Mongoliji, Kini, Butanu, Japanu, Keniji, Ruandi i Namibiji približavaju nam surove životne uvjete žena iz različitih dijelova svijeta.

“Projekt „Žene nose svijet“ istražuje jedno posebno područje ženskih poteškoća povezanih s nošenjem teških tereta koje propituje odnos prema ženama na više načina. Od samog njezinog stava prema nošenju tereta, kroz komunikaciju s drugim likovima, kao i okruženje u kojem su fotografije nastale.” Istaknula je Goranka Horjan ravnateljica Dvorca Trakošćan.

Lekha Singh putuje svijetom više od 25 godina, fotografira i snima filmove. Njezini radovi prenose ljudsko iskustvo koje dijele stanovnici prenapučenih gradova i slabo poznatih udaljenih mjesta u kojima vlada neimaština. U prvi plan stavlja način života ljudi, njihovu kulturu i život mjesta kako bi što više dočarala njihovu životnu priču

 

“U cik zore žena u Indiji odlazi na posao do peći u kojima se peče opeka i otamo odnosi stotine cigli do mjesta isporuke. Istovremeno u Africi milijuni žena prelaze mnogo kilometara noseći dvadesetak litara vode na glavi. Na granici Španjolske i Maroka starije će žene prevaliti rutu preko brda i dolina s gigantskim teretom na leđima koji doseže težinu i do 110 kilograma. Zvane „ženama mulama”, vući će svoj teret nekoliko milja kako bi zaradile 15 do 20 eura tjedno. Terete uglavnom nose na leđima i glavi. Najčešće na glavi.

Žene još uvijek nose vodu u velikom dijelu svijeta. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i UNICEF-u, 2.1 milijarda ljudi nema pristup vodi pa zadatak da se ona donese pada na žene i djevojčice. Taj posao posebno je naporan tijekom sušnih razdoblja kada svaki odlazak po vodu može trajati deset sati i više. Trajno uleknute lubanje česta su posljedica nošenja teških tereta.

Ovom izložbom želim odati počast milijunima žena i posvjedočiti kako su nosile milijune kilograma tereta prelazeći milijune milja na ovome planetu bez ikakvog priznanja.” – LEKHA SINGH

Izvor: Dvor Trakošćan

Foto: LEKHA SINGH

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

19.Tamburaška smotra Siačko-moslavačke županije

Selo hr

Najbolje nošeno narodno ruho – Đakovo 2023

Selo hr

Humanitarni koncert udruge “KAS”

Selo hr