Aktualno KUD

160 godina KUD “Sklad” Đakovo

KUD “Sklad” Đakovo proslavilo je 160 godina postojanja, rada i čuvanja kulture i običaja Slavonije. Zahvaljujući generacijama članica i članova KUD „Sklad“ običaji Slavonije i dalje žive. Upornost kroz ratove i brojne nedaće koje su tijekom 160 godina zadesile Slavoniju održala je društvo do današnjih dana na ponos Slavonije i cijele Hrvatske. U ime portala Selo.hr članicama i članovima KUD “Sklad” Đakovo čestitamo njihov jubilej.

Povijest KUD “Sklad” Đakovo

Nakon 1852.g. kada je bila zabranjena uporaba hrvatske zastave, “Listopadskom diplomom” 20.listopada 1860.g. car Franjo Josip povratio je podređenim narodima Ustav. Od tada je u Hrvatskoj u uredima i školama ponovo uveden hrvatski jezik i hrvatska zastava, a diljem Hrvatske niču hrvatska društva. Kulturno umjetničko društvo “Sklad” osnovano je 1863.godine.

Iako iz te godine nije sačuvana arhivna građa, prva fotografija društva dovoljan je dokaz. Na njoj je Luka Botić, a on je umro 22. kolovoza 1863 u Đakovu. Prema tome fotografija je snimljena prije tog datuma, pa je i društvo utemeljeno 1863. zamisao o takvom društvu potječe od mladih svećenika i kulturnih pregalaca Hinka Hladačeka, Vilima Korajca, Julija Vončine, Julija Liebalda-Ljubojevića i ravnatelja katedralnog zbora Ivana Trišlera.

Prvi predsjednik društva bio je Dragutin Boellein vlastelin Biskupije đakovačke ,a članovi su bili tadašnji obrtnici, trgovci i intelektualci.

Pod imenom “Sklad” društvo je djelovalo do 1883.godine. Tada mu je rad zabranjen, ali je njegovu tradiciju nastavilo NARODNO KAZALIŠNO DRUŠTVO sve do 1918.godine, kada je preuzeo Preradović

(izvor:K. Pavić, Muzej Đakovštine “125 godina pjevačkih društava u Đakovu”)

Nakon spomenice “Sklad-Preradović” 1939.godine, autora dr. Mate Horvata, nije izašla sve do 1988.godine cjelovitija knjiga ili brošura o djelovanju đakovačkih kulturno-umjetničkih društava. U povodu 125. obljetnice Sklada, ovo je Društvo izdalo malu spomenicu pod nazivom “Uvijek su nad Đakovštinom pjevali slavuji”, autora Mirka Kladarića, koja je u svom sadržaju imala dvije manjkavosti , o kojima sada javno piše “Đakovački glasnik”.

Naime, u toj brošuri u povodu obljetnice stoji da “Preradović” završava rad 1939. godine što nije točno.Preradović je djelovao i tijekom II. svjetskog rata, dakle i u vrijeme NDH o čemu postoje pismeni dokazi. Najveća je knjiga POSLOVNI ZAPISNIK PRERADOVIĆA s početka 1944. godine napravljena je lista tadašnjih članova u svrhu verifikacije. Njen je potpisnik predsjednik Društva MIŠO NOVAKOVIĆ, a na listi su imena slijedećih pjevača “Preradovića” : Reza Akšamović, Anica Bošnjaković, Mira Horvat, Ružica Hovezak, Paula Keler, Mara Lazić, Ružica Maršić, Marica Martin, Ljubica Vohalsky, Katinka Dumenčić, Katica Horvat, Katica Lovrić, Nevenka Mutavđić, Kata Smailbegović, Slavica Šunjić, Kata Đunđerović, Ružica Grbac, Ana Toldi, Ruža Vilhelm, Anka Kalman, Slava Pišl, Vera Šnajder, Ivan Cvitković, Martin Ergotić, Slavko Filipović, Matija Jakobović, Bruno Perišić, Ivan Balog, Vilko Čužić, Franjo Dumenčić, Franjo Đanić, Antun Horvat ml., Matija Lovrić, Jozo Majdiš, Adam Pavičić, Josip Gruden, Antun Hajcman, Antun Horvat st., Ivan Keler, Antun Mitar, Stevo Dvoržak, Josip Đaković, Slavko Majurec, Šimo Mikić, i Stjepan Vujić te članovi Odbora Mišo Novaković (predsjednik), dr. Pero Ivanišević, Suljo Smailbegović, ing. Josip Kovač, i dr.Đuka Marić. (autoru “Skladove” brošure 1988. godine bili su poznati ovi podaci, no, u brošuru nisu “mogli” biti uvršteni, jer, po mišljenju tadašnjih vlasti, ovi podaci veličaju “ustaštvo”. To je osnovni razlog nepotpunosti “Skladove” prigodne knjižnice.)

Poslije je došlo i do netočnog podatka zbog krivih iskaza sugovornika, bivših članova KUD-a “Ivo Lola Ribar”, koji je nastavio tradiciju “Sklada-Preradovića”. Ispravku je načinio KREŠIMIR PAVIĆ, djelatnik muzeja Đakovštine,,koji je na osnovi pouzdanih izvora tvrdi: “Kulturno-prosvjetno društvo Ivo lola Ribar osnovano je 6.srpnja 1948 a ne 1952. kako stoji u brošuri. Osnivačka skupština održana je u Domu kulture u nazočnosti 170 članova. Izabran je upravni odbor od 9 članova i umjetnički odbor u koji su ušli pročelnici sekcija: Jerkov Vukov za pučko sveučilište, Milan Turk(kazališna sekcija), Antun Šroubek(gudački orkestar), Ivan Vinković((tamburaška sekcija) i Đurđa Matković(pjevačka sekcija).

Nakon nepunih godinu dana održana je glavna skupština.Društvo je imalo 343 člana i radilo je u šest sekcija( u međuvremenu je osnovana folklorna sekcija pod vodstvom Zore Resnik). Društvo je djelovalo petnaestak godina. Tada je došlo u krizu i životarilo da bi 1975. godine bilo raspušteno. Radnici “Meteora”, tvornice kemijskih proizvoda, osnovali su s bivšim članovima “I. L. Ribara ” 1975. godine RKUD “Meteor” ali je ono postojalo samo dvije godine. Konačno, 1977 godine osnovano je pjevačko društvo koje je dobilo ime prvog đakovačkog pjevačkog društva “SKLAD”.

Tekst i foto: KUD “Sklad” Đakovo

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

Odjevanje – Panonska zona

Selo hr

Porcijunkulovo – Med Lajtom i Dravom

Selo hr

5.Županijska smotra folklora Splitsko-dalmatinske županije

Selo hr