Razno

21.Pokladno jahanje u Čepinu

Pokladno jahanje je tradicijski običaj koji se održava u Slavoniji, Baranji i Srijemu u vrijeme poklada, odnosno uoči korizme. Običaj seže u razdoblje Vojne krajine, kada su graničari, čuvari granice Austro-Ugarske, jahali u obilazak svojih postaja noseći pokladno jelo i piće.

Jahači su obično mlađe dobe ili oni koji se tako osjećaju, obučeni su u tradicionalnu narodnu nošnju. Konji su također okićeni vrpcama, cvijećem i drugim ukrasima. Pokladni jahači obilaze sela u povorci, pjevajući i veseleći se. Pojedina gazdinstva ugošćuju poklade jahaće nudeći im malo okrjepe i odmora. Običaj pokladnog jahanja ima višestruko značenje. S jedne strane, predstavlja tradiciju i ljubav prema konjima. S druge strane, sačuvao je i neke magijske elemente pokladnih običaja, koji su povezani s pobjedom dobra nad zlom.

Običaj pokladnog jahanja je važan dio kulturne baštine Slavonije, Baranje i Srijema. Održava se u mnogim selima, a u nekima je postao i turistička atrakcija.

Konjogojska udruga Čepin dugi niz godina njeguje i čuva od zaborava običaj pokladnog jahanja, a ove godine organizirala je 21. Pokladno jahanje u Čepinu, a njihovu zahvalnost svima koji su im pomogli u organizaciji prenosimo u cijelosti.

„Konjogojska udruga Čepin želi izraziti iskrenu zahvalnost Općini Čepin na sufinanciranju pokladnog jahanja. Njihova predanost očuvanju kulturnih tradicija oživjela je našu zajednicu.

Također, srdačno se zahvaljujemo obiteljima koje su dočekivale jahače. Njihovo gostoprimstvo stvorilo je atmosferu topline i zajedništva, pridonoseći duhu manifestacije i stvarajući nezaboravne trenutke za sve sudionike.

Posebna zahvala ide medijima, posebice fotografima, koji su s vještinom i entuzijazmom dokumentirali svaki trenutak ovog spektakla. Njihov rad omogućuje nam zadržavanje trajnih uspomena na ovu jedinstvenu manifestaciju i dijeljenje ljepote pokladnog jahanja.

Hvala vam još jednom na vašem neprocjenjivom doprinosu očuvanju kulturne baštine i stvaranju zajedničkih trenutaka radosti.

S poštovanjem,

Konjogojska udruga Čepin“

Fotografije: Zdenko Đurček

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

Hrvati u Američkom građanskom ratu

Selo hr

Porez i daće

Selo hr

Dragi članovi KUD-a ”Jedinstvo”, dragi prijatelji, dragi sugrađani i prijatelji folklora!

Selo hr