Aktualno KUD Smotra

21. Smotra svirača tradicijskih glazbala – Ilača

Prošle subote, 15.06., U Hrvatskom domu u Ilači 15.06.2024. održana je 21. Smotra svirača tradicijskih glazbala, ponovno sa međunarodnim predznakom. Smotra se održala u okviru “Dana Općine Tovarnik” i “Seoske prijestolnice Vukovarsko-srijemske županije u 2024. godini”.

KUD „Matija Gubec“ Ilača organizator je manifestacije “Svirača na tradicijskim glazbalima” koja se do prije rata održala devet puta, a od 2002. godine susreti su ponovno pokrenuti. Na susrete dolaze svirači iz svih županija Republike Hrvatske ali i iz susjednih zemalja 2008. godine KUD „Matija Gubec“ dobija priznanje te je manifestacija postala  “Međunarodna smotra svirača tradicijskih glazbala”.

U bogatom i zaista zanimljivom programu predstavilo se mnoštvo svirača starih glazbala sa više od 20 različitih instrumenata čije su izvedbe bile nagrađene velikim pljeskom publike.

KUD „Matija Gubec“ Ilača  zahvaljuje se svima koji podržavaju rad društva i organizaciju smotre, naročito Općini Tovarnik koja je i ove godine pokrovitelj manifestacije.

Kulturno-umjetničko društvo „Matiji Gubec“ Ilača osnovano je 1923. godine kao društvo “Seljačka sloga”, godine 1945. mjenja ime u “Slavko Knežević”, a 1962. godine dobiva ime “Matija Gubec” koje i danas nosi.

Društvo broji oko 120 članova,a od toga polovica su mladi članovi. Za vrijeme Domovinskog rata društvo nije djelovalo na folklornom planu već se posvetilo izradi nošnji, pošto je iz Ilače 1991. godine spašeno samo dvije ženske i tri muške nošnje. Zahvaljujući vrijednim rukama naših baka i žena u Ilači danas društvo ima oko 150 nošnji na koje su jako ponosni. Osim svojih izvornih plesova društvo izvodi i koreografirane plesove (Bunjevka, Banat, Prigorje, Slavonija…).Od 1962. godine društvo počinje aktivnije djelovati te odlazi na sve smotre folklora kao što su: Đakovački vezovi, Vinkovačke jeseni, Voloderske jeseni i mnoge druge manifestacije……

Program 21. Smotre svirača tradicijskih glazbala

 1. Kulturni centar „GATALINKA“ Vinkovci ( Sopele, Lijerica, Dvojnice, Gajde, Samica )
 2. Ivan Barać, Široki Brijeg, BiH ( Diple )
 3. Branko Naračić Baćo, Slivnica, Zadarska županija ( Usna harmonika )
 4. Kulturni centar „GATALINKA“ Vinkovci ( Mandolinski sastav )
 5. Gajdaški orkestar Lukaša Lacko, Slovačka ( Gajde, Fujara, Hurdy-Gurdy, Citara, Mali Cimbal, Cjevčice/Zviždaljke, Udaraljke )
 6. Kulturni centar „GATALINKA“ Vinkovci ( Tamburaški orkestar, Violina, Samica i Gajde )
 7. Ivana Barać i Jure Miloš ( Ganga )
 8. Jure Miloš, Grude, BiH ( Gusle )
 9. PS „Sokolovi“, Slivnica, Zadarska županija
 10. TO KUD-a „Matija Gubec“ Ilača
 11. Gajdaški orkestar Lukša Lacko ( Gajde, Fujara, Hurdy-Gurdy, Citara, Mali Cimbal, Cjevčice/Zviždaljke, Udaraljke )

Izvor: KUD „Matija Gubec“ Ilača  

Foto: KUD „Matija Gubec“ Ilača  

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

Palagruška regata održana je prije 420 godina davne 1593.

Selo hr

6. Smotra folklora Novo Selo – Balegovac

Selo hr

Treća revija tradicijskog ruha „OD MORA DO SAVE“

Selo hr