December 8, 2023
Aktualno KUD

KUD “Rama” Pleternica

KUD Rama Pleternica

KUD “Zavičajno društvo Rama iz Pleternice” je udruga kojoj je cilj njegovanje tradicije i običaja Rame, razvijanje i upoznavanje novih naraštaja s kulturnim nasljeđem Rame. Isto tako, jedan od ciljeva je i spajanje iseljenih Ramkinja i Ramaca s maticom Ramom.

KUD je započeo s radom 1992. godine, uz povremene prekide, ali održali smo se do danas. Trenutno brojimo pedesetak članova i imamo četrdeset originalnih nošnji, što muških, što ženskih. Radimo u više sekcija, a te sekcije su:

  • literarna,
  • dramska,
  • plesna i
  • pjevačka.

Trenutno se financiramo dobrovoljnim prilozima članova i donacijama obrtnika. Isto tako, jedan dio financija dobivamo od udruge “Ramska zajednica Požega”.

60-tih godina prošlog stoljeća vrh komunističke partije u Sarajevu zaključio je da Rama pogodna za jedno akomulacijsko jezero kao potpora hidroelektrani Jablanica. Uz mnoge prevare naivnog seljačkog puka i razna obečanja dobili su nešto novca za svoja imanja (njive, livade, šljivike..).
Potopili su rodna polja, od čega se uglavnom živjelo, a narod se sa nešto novca raselio diljem svijeta. Tako da danas nema mjesta na kugli zemaljskoj gdje nećete sresti Ramca ili osobu porijeklom iz Rame. Da napomenem na području Rame su živjeli 90 % Hrvati. Tako su jednim dijelom ti isti Hrvati odselili diljem Hrvatske. Jedan dio odselio je u slavoniju odnosno u požeštinu i Pleternicu gdje danas ima više tisuća Hrvata iz Rame i njihovih potomaka.

Predsjednik KUD-a ZD Rama – Pleternica Jure Vidakušić.

Ovdje možete čuti i osjetiti tragediju napuštanja svoga ognjišta i doma……..

 

Related posts

48. međunarodna smotra folklora

Selo

Pokladni običaji Slunja i oklice

Selo

20. Smotra izvornog folklora Pokuplja, Turopolja, Posavine i Banovine i 1. In memoriam Božidar Škofač

Selo