Aktualno KUD Smotra

8. Smotra narodne glazbe i plesa Istre u Kršanu

U starom gradu Kršanu u subotu je održana 58. Smotra narodne glazbe i plesa Istre, okupljajući čuvare istarske tradicije iz cijele Istre.

Nastupilo je devet kulturno-umjetničkih društava:

  • KUD „Ivan Fonović Zlatela“ iz Kršana,
  • KUD „Mate Balota“ iz Raklja,
  • FD „Pazin“ iz Pazina,
  • KUD „Uljanik“ iz Pule,
  • Zajednica Talijana Šišan – Comunità degli Italiani di Sissano,
  • KUD “Dvigrad” iz Kanfanara,
  • KUD „Barban“ iz Barbana,
  • RKUD „Rudar“ iz Raše i
  • GD „Sokol“ iz Buzeta.

Smotra je bila posvećena pok. Valteru Primožiću, suosnivaču KUD-a „Ivan Fonović Zlatela“. Program je oduševio publiku nizale su se plesovi, pjesme i svirke, posjetitelji su uživali uz valcer, kršonski balon, barbanski balon, labinski tanac, balun, balo di cuscin, balun iz Rovinjskog sela, sette passi, rašpa, špic polka, te svirke na raznim instrumentima poput roženice, miha, šurli, mišnica, duplica, gunjaca, kanti i kanata.

Posebnu čast primio je najstariji sudionik ove godine, svirač Josip Lazarić (1930.), kojemu je predsjednik KUD-a „Ivan Fonović Zlatela“ Zoran Karlić uručio poklon. Također je dodijeljena plaketa RKUD-u „Rudar“ iz Raše za 75 godina neprekidnog rada i umjetničkog djelovanja, a primio ju je predsjednica društva Ines Kiršić iz ruku predsjednika Saveza folklornih društava Istarske županije Josipa Percana.

Ovaj kulturni šarenilo stručno je pratila i ocjenjivala prosudbena komisija sastavljena od dr.sc. Ivone Orlić i dr.sc. Noela Šurana, doktorice i doktora znanosti Etnologije i kulturne antropologije.

Smotra narodne glazbe i plesa Istre u Kršanu bila je prava oda istarskoj kulturi i tradiciji. Izvođači su svojim nastupima očarali publiku i još jednom potvrdili važnost očuvanja bogate nematerijalne baštine Istre.

Zahvaljući TV Nova Pula koja je snimila i objavila snimku 58. Smotra narodne glazbe i plesa Istre – Kršan 16.06.2024. na YouTube kanalu i mi možemo uživati u čarima bogate Istarske tradicije u na tome im hvala.

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

Vodenica na Dravi

Selo hr

HRVATSKA ŽENA – Petrinja – 1990 – 2015

Selo hr

Najstarija hrvatska pisanica iz 15.stoljeća

Selo hr