Aktualno Razno

Burano – šareni dragulj Venecijanske lagune

Burano, slikoviti otok u Venecijanskoj laguni, očarava posjetitelje svojim šarenim kućama, bogatom poviješću i jedinstvenom tradicijom čipkarstva. Smješten samo 7 kilometara od Venecije, Burano nudi autentično iskustvo venecijanske kulture daleko od gužve i vreve glavnog grada.

Prvi tragovi naseljenosti Burana datiraju iz 7. stoljeća. Otok je u ranom srednjem vijeku bio važno ribarsko središte, a njegova strategija u Venecijanskoj laguni doprinijela je njegovom prosperitetu. Burano je tijekom stoljeća doživio uspone i padove, uključujući razaranje u 14. stoljeću i epidemiju kuge u 17. stoljeću. No, otok se oporavio i danas je popularna turistička destinacija poznata po svojim šarenim kućama i bogatoj kulturnoj baštini.

Tradicija čipkarstva na Buranu datira iz 16. stoljeća. U to je vrijeme Burano postao poznat po svojoj finoj i izradi čipke od lanenog konca. Čipka iz Burana bila je cijenjena diljem Europe i koristila se za izradu odjeće, namještaja i drugih luksuznih predmeta. Čipkarstvo je i danas važan dio buranske kulture, a na otoku postoji muzej čipke i škola čipkarstva gdje se ova vještina prenosi s generacije na generaciju.

Burano je idealno mjesto za one koji žele pobjeći od gužve Venecije i uživati u autentičnoj venecijanskoj atmosferi. Šarene kuće, uske ulice i kanali čine Burano pravim draguljem Venecijanske lagune.

Foto: Rifed Sedić, https://www.vivovenetia.it/tour-isole-venezia/

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

Sveti Martin, biskup, svetac, zaštitnik

admin

Bocanjevci alaj ste milina

Selo hr

OBIČAJI VEZANI ZA ROĐENJE DJETETA

Selo hr