Aktualno KUD Tradicija

Buše ili Bušari

Buše ili Bušari (madž. busa: debela glava), maskirani ophodnici koji u vrijeme poklada obilaze sela istočne Slavonije i Baranje, kao i hrvatska sela u Madžarskoj. U Baranji se imenica buša upotrebljava i u ženskome i u muškome rodu. Nose drvene zoomorfne maske s rogovima, izvrnute kožuhe, klepke, trube, klepetaljke. U istočnoj Slavoniji i Baranji buše se pojavljuju i u drugim prigodama, npr. kao nepozvani posjetitelji na svadbama i na svinjokolji. Imaju sličnosti s ostalim karnevalskim običajima u Hrvatskoj, primjerice s baukačima u selu Turčišću u Međimurju ili sa zvončarima u Istri.

Ova tradicionalna pokladna proslava oduševljava svojim šarenilom, maskiranjem i bogatim kulturnim programom. Osim buša, u poklada se uključuju i KUD-ovi iz Baranje i ostalih krajeva Hrvatske. Predstavljaju se tradicionalnim plesovima, pjesmama i običajima, što čini Peteračke buše pravom riznicom folklora. Uz folklorne nastupe, organiziraju se i razne zabavne igre i natjecanja za sve uzraste. Posjetitelji mogu uživati u degustaciji lokalnih specijaliteta i baranjskih vina, te plesati uz živu glazbu.

Ova manifestacija nudi jedinstveno iskustvo upoznavanja bogate baranjske tradicije. To je prilika da se prepustite zabavi, uživate u šarenilu maski i plesova, te osjetite čarobnu atmosferu pokladnih dana.

Foto: Zdenko Đurček

Prvi odlomak teksta: Citiranje:buše. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 14.2.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/buse>.

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

Obljetnica rada KUD-a “Sunjanka” Sunja

Josip Hren

Porez i daće

Selo hr

Veliko prelo u Subotici

Selo hr