Aktualno Razno

Dragi članovi KUD-a ”Jedinstvo”, dragi prijatelji, dragi sugrađani i prijatelji folklora!

Samo tri mjeseca nakon što smo naše sugrađane i goste oduševili nastupima u HNK Split na svečanom obilježavanju 95. godišnjice društva, naše vrijedne nošnje koje su izazivale divljenje i oduševljenje publike, nemarom i bez obzirnošću jednog čovjeka su gotovo uništene!

Poplavom do sada neviđenih razmjera koja je potopila našu plesnu salu i garderobu u noći sa subote na nedjelju, a zbog nezavršenih i nestručnih radova na katu iznad naših prostorija u vlasništvu privatnika, koji ničim nije osigurao građevinu od kiše i plavljenja, dovedeni smo u situaciju da smo morali spašavati pred vodom sve ono što su generacije 95 godina stvarale. Naših oko 320 kompleta narodnih nošnji, odnosno preko 2.500 dijelova odjeće, košulja, podsuknji, obuće i nakita natopljene su vodom.

Na žalost, unatoč brzom odazivu desetaka naših članova u nedjeljno jutro da pomognu u spašavanju i pražnjenju garderobe, šteta je nepovratno napravljena. Najviše su stradale originalne nošnje “Vrlike” i “Era” koje su zbog materijala, izrade i vezova neprocjenjivo vrijedne, a one su se nalazile na pokretnim vanjskim vješalicama i tako su bile izravno ugrožene vodom koja je curila na sve strane u garderobu.
Unatoč tome što je uviđaj o napravljenoj šteti napravila Krim-policija SDŽ sa foto-dokumentacijom stanja, te što ćemo kažnjavanje odgovornih i naknadu štete tražiti sudskim putem, to nam nimalo nije olakšalo neizdrživu situaciju u kojoj smo se našli. Naša plesna sala i parket u njoj su neupotrebljivi, a zbog količine vode u “plafonu” i njezina curenja kroz instalacije, sanacija će biti duga i teška. Isto tako, zbog prinudnog iseljenja nošnji u prostorije glazbene sekcije i “kutić”, ni te prostorije nisu više u normalnoj funkciji, pa je naše društvo doslovno stavljeno pred zid.

Mi smo sa svoje strane odgovorne u Banovini odavno upoznali sa problemima neodgovarajućeg prostora KUD-a, godinama pregovaramo oko trajnog rješenja prostora ili kvalitetne sanacije postojećeg,
ali za sada bez konkretnih rezultata. Tijekom nedjelje sve smo ih ponovno obavijestili o nemilom događaju i ponovno smo dobili obećanje da će se naći brzo i kvalitetno rješenje za privremeni rad društva dok nam se prostorije ne saniraju i obnove, a potom trajno riješi novi kvalitetan smještaj kako nam je obećano, u centru grada gdje djelujemo od 1919. godine.

Zbog ove iznimno teške situacije u kojoj se društvo našlo nemarom jednog neodgovornog investitora, obraćam se svima Vama koji uživate u nastupima ”Jedinstva”, koji ste nekada bili naši članovi ili jednostavno cijenite veliki trud amatera koji se ulaže u očuvanje folklorne kulturne baštine.
KUD “Jedinstvo” nije Vaše samo od proslave do proslave, od koncerta do koncerta, nego mu treba pomoći i u godinama i danima u kojima se mora osigurati uvjete za rad sadašnjih 420 aktivnih članova, kako bi buduće generacije naslijedile ono što su nam naši preci ostavili!

Vjerujemo da ni u ovome problemu nećemo ostati sami i na tome Vam unaprijed hvala, u ime generacija onih koji su stvarali glazbenu i folklornu povijest Splita.

S poštovanjem,

Ružica Mikačić, predsjednica KUD-a ”Jedinstvo” – Split

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

Veliko prelo u Subotici

Selo hr

Babina Bilka

Selo hr

65. obljetnica djelovanja KUD “Zora” Betina

Selo hr