December 3, 2023
Aktualno KUD Običaji Zanimljivosti

Tounjske krinjke

Vrijeme poklada ili maškara u Tounjskom kraju traje od blagdana Svijećnice ili Prve Svetice pa sve do pokladnog utorka ili Mesopusta. To vrijeme maškara karakteriziraju dvije vrste maškara: Bele krinjke i Dedi.

Dedi su maškare koji idu noću, to su najčešće muškarci odijevali u tamnu odjeću. Oko sebe stavljaju lane i zvonce. Tako odjeveni obilaze kuće i proizvode buku te na taj način tjeraju zlo iz kuća i sela.

Bele krinjke su skupina od nekoliko plesnih parova, grupe svirača, Babe i Deda. Krinjke su odjevene u tradicionalnu tounjsku opravu. Muškarci nose bijele gaće i košulju te zobunac, a žene bijele oprave s zastorima raznih boja. Krinjke posebno karakterizira bijeli veo ili rub. Rub se stavlja na glavu a preko njega šešir. To je tradicionalna tounjska maska koju imaju svi koji sudjeluju u Krinjka, te se zbog te bijeline zovu Bele krinjke. Krinjke idu u ophode i to danju, od kuće do kuće. Baba nosi košaru a Ded štap i zvonce. Ostale Krinjke isto nose manje košare i manja zvonca. Ispred svake kuće Ded pozvoni zvoncem, a Krinjke cijelo vrijeme pjevaju i plešu. Domaćini mogu pozvati Krinjke u kuću. Krinjke obično uđu, nešto otpjevaju i otplešu. Domaćini darivaju Krinjke, za što je zadužena Baba. Ukućani daruju jaja, špek, kobasice, jabuke, novce i slično što Baba stavlja u košaru. Krinjke su obično vesela i raspjevana skupina, kako nose rub kao masku, često su neprepoznatljivi. Domaćine obično zanima tko se krije ispod ruba. Ako su domaćini gostoljubivi, Ded naredi Krinjkama da se razotkriju. Nakon ophoda kuća po selu, Krinjke se zaustave u jednoj kući u kojoj naprave zajedničku večeru, a pjesma i ples se nastavi do kasno u noć.

Kulturno umjetničko društvo „Tounjčica“, organiziralo je u subotu, 1. ožujka 2014. godine Bele Krinjke. Pohodili smo kuće u našem Tounju. Svugdje smo bili ugodno dočekani, a za uzvrat smo domaćinima malo otplesali i nešto otpjevali.

Članovi KUD-a „Tonjčica“, obnovili su ovaj stari običaj. Običaj je dugi niz godina prepričavan i privatno su ga održavala djeca i pojedinci ali u suvremenim maskirnim odijelima. Nakon što je običaj obnovljen i prezentiran javnosti, nakon nekoliko posljednjih godina, Tounjske Krinjke postale su tradicionalna manifestacija. Iako poklade traju duže vrijeme, Krinjke u Tounju traju jedan dan koji stanovnici Tounja rado očekuju i svake godine sa sve više znatiželje otkrivaju tko se krije ispod bijelog ruba.

Branko Rumenović, prof.

Related posts

40. revijalna Smotra folklora Moslavine

Selo

HKUD LADO Geelong

Selo

MEĐIMURSKA POPEVKA – „SREĆA“ MED MUROM I DRAVOM

Selo