November 29, 2023
Aktualno Dijaspora

HKUD LADO Geelong

HKUD „LADO“ Geelong osnovano je 1972. godine imajući važnu ulogu u predstavljanju bogate hrvatske kulturne baštine australskoj javnosti kroz glazbu, pjesmu i ples. Društvo broji preko 80 aktivnih plesača, pjevača i glazbenika u dobi od četiri do pedeset godina.

HKUD “LADO” Geelong mlada je skupina hrvatskih useljenika iz Geelonga u Australiji. Društvo je brzo raslo i izraslo u snažnu izrazito povezanu zajednicu. Prilikom osnutka društva tražili su dopuštenje od Nacionalnog ansambla folklornih plesova LADO dopuštenje korištenja imena LADO pošto je LADO za njih kako ističu stalni izvor inspiracije i divljenja. Riječ Lado stara je hrvatska riječ koja obuhvaća značenje dobrog zdravlja, sreće i blagostanja vezanog uz zemlju.

HKUD “LADO” Geelong  naglašava: „Naša je misija usaditi ljubav prema raznolikoj kulturi i tradiciji Hrvatske u srca naših članova i šire zajednice kroz očuvanje, promicanje i slavljenje hrvatske kulturne baštine diljem multikulturalne Australije i svijeta.“

Ovaj mjesec proslavili su 50. obljetnicu Dječje zabave zajedno sa sestrinskim skupinama; Folklornom grupom Mladi Hrvati – Clifton Hill, Hrvatskom Folklornom Ansamblom Zvonimir i F.A Hrvatska Zora, Melbourne.

Izvor: HKUD Lado Geelong

Related posts

Međunarodni dan Downovog sindroma

Selo

Mili Bože alaj je milina, proslaviti stotinu godina

Selo

KUD “Slavko Janković” Šikovci- Šuškanje kukuruza

Selo