Aktualno Razno

Sunja – Josip Hren

Josip Hren, fotograf iz Sunje (Sisačko-moslavačka županija), koji je svoju strast prema fotografiji u velikoj mjeri usmjerio na očuvanje hrvatske kulturne baštine. Obilazeći razna događanja koja čestu u svom programu imaju sadržaj na kojima se promovira hrvatska tradicija, običaji i umjetnost. Slike događanja objavljuje na portalu Selo.hr i društvenim mrežama.

Rođen u Sisku i kako on sam kaže „majka ga iz rodilišta dovukla u mjesto Sunju gdje i dan danas živi“. Vrijeme domovinskog rata kao dijete sa svojim roditeljima proveo je u Sunji, svjedočeći brojnim ratnim strahotama na prvoj crti obrane. Dok su roditelji bili u vojsci, on se brinuo za svoju mlađu sestru, a kasnije i za brata koji se rodio 1993. godine. U životu je radio mnogo poslova, prodavač, pekar, građevinar, a danas održava brojne okućnice u svom mjestu. Za njega se sa sigurnošću može reći da se nikada nije bojao žuljeva.

Kako je zavolio fotografiju?

Kako sam kaže u školi mu je bilo smiješno vidjeti fotografe koji vuku fotoaparate i opremu, to ga nije uopće privlačilo. No sve se  promijenilo razvojem društvenih mreža, posebice facebooka, dolaskom mobilnih uređaja sa poboljšanim kamerama. Kod Josipa lagano počinje rasti interes za fotografijama. Ključan trenutak koji ga je prelomio bila je pojava fejk profila Sunje na društvenim mrežama koji su objavljivali samo negativnosti o njegovom mjestu, što ga je grizlo iznutra. Ljubav prema Sunji i želji da javnosti prikaže stvarnu sliku Sunje i okolice koje je prepuna dobrih ljudi i pozitivnih stvari, natjerala ga je da otvori je vlastiti profil na facebooku, Sunja Josip Hren koji i dan danas funkcionira. Josip nastoji popratiti što veći broj zbivanja koliko se može sa omiljenim fotoaparatima Nikon coolpixi koji su postali sastavni dio njegovog bicikla uvijek spremni na brzu reakciju. Iako se nikada nije bavio plesom i kako sam naglašava da nema pojma o plesu najviše ga inspiriraju narodne nošnje, narodni običaji, pogled na rasplesanu pozornicu punu nasmijani i vedrih lica. Putem folklornih manifestacija došao je u kontakt sa portalom Selo.hr i urednikom portala Ivicom Huzjakom sa kojim već dugi niz godina objavljuje fotografije prateći brojne kulturne manifestacije na svome području.

Josip je dobar primjer kako se ljubav prema kulturi i fotografiji mogu spojiti u nešto pozitivno. Njegove fotografije vrijedan su zapis o hrvatskoj kulturnoj baštini i ogroman doprinos pomažući njezinu očuvanju.

Portal Selo.hr posvećen je čuvarima hrvatske kulturne baštine, članicama i članovima raznih kulturnih društva, onima koji neumorno čuvaju od zaborava bogato hrvatsko kulturno nasljeđe. Portal je posvećen i svim fotografima, tekstopiscima, koji neumorno i uglavnom o vlastitom trošku iz čiste ljubavi obilaze, prate, istražuju i podupiru navedena događanja. Mnogi i ne shvaćaju da su svi navedeni stup i temelj očuvanja hrvatske kulture nedovoljno popraćen i priznat. Brojna djela o hrvatskoj kulturi baziraju se na ostavštini amatera čuvara kulturne baštine kao izvoru neiscrpnih informacija. Iz simbioze amatera i profesionalnih djelatnika u kulturi nastaje djelo vrijedno divljenja, dostojno naše bogate kulturne povijesti iznimne vrijednosti i jedinstvenosti u svijetu.

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

Tradicionalni Godišnji koncert KUD-a “Kolo Nard” iz Narda

Selo hr

Smotra tamburaša “Mikini dani”

Selo hr

Priskanja vatre – HKPD „Matija Gubec“ Tavankut

Selo hr