Aktualno Religija

Mjesto hodočašća i života – Grob Isusa Krista

Grob Isusa Krista, smješten u crkvi Svetog Groba u Jeruzalemu, jedno je od najsvetijih mjesta u kršćanstvu. Na tom je mjestu Isus Krist pokopan nakon raspeća, a tri dana kasnije uskrsnuo.

Crkva Svetog Groba sagrađena je 325 godine na nalog cara Konstantina Velikog, na mjestu za koje se vjeruje da je položeno mrtvo tijelo Isusa Krista. Konstantinovu crkvu na Svetom grobu uništio je muslimanski kalif Al-Hakim 1009. godine, a u 12. stoljeću križari su joj dali sadašnji izgled. Posljednji put je bila rekonstruirana u 19. stoljeću. Njom je upravljala Grčka pravoslavna crkva, Armenska pravoslavna crkva i Rimokatolička crkva.

Tijekom stoljeća crkva je više puta rušena i obnavljana. Danas je u vlasništvu i upravljanju šest različitih kršćanskih konfesija.

Sam grob se nalazi u unutrašnjosti crkve, u maloj kapeli nazvanoj Edicula. Kapela je izgrađena od mramora i ukrašena mozaicima. Ulaz u kapelu je nizak i uski, a unutra se nalazi kamena ploča na kojoj je Isusovo tijelo položeno nakon skidanja s križa.
2020. godine Isusov grob je otvoren, odnosno sa Isusovog groba pomaknuta je mramorna ploča od najmanje 1810. godine za vrijeme zadnjih konzervatorskih radova. Restauratorski radovi su otkrili da je grob u iznenađujuće dobrom stanju.

„Kada smo otvorili grob Isusa Krista, instrumenti su prestali raditi“  izjavila je u intervju za skopski Dnevnik Antonia Maropolo, kemijska inženjerka Nacionalnog tehničkog sveučilišta u Ateni, koja je bila vođa stručnog tima koji je 2020. godine napravio jedinstven poduhvat u svijetu otvarajući grob Isusa Krista u Jeruzalemu, odnosno na mjestu njegovog uskrsnuća. Tekst je objavio skopski dnevni list Dnevnik, a prenio Fenix-magazin.de

Grob Isusa Krista privlači hodočasnike iz cijelog svijeta. Mnogi dolaze kako bi se pomolili na ovom svetom mjestu i dotakli kamenu ploču. Mnogi svjedoče da se na mjestu groba nalaze moćne energetske vibracije.

Grob Isusa Krista ostaje mjesto duboke vjere i misterije. Za kršćane je simbol Isusove smrti i uskrsnuća, a za mnoge je i izvor utjehe i nade.

Izvor: Fenix-magazin/IM/Skopski Dnevnik
Foto: https://www.livescience.com/

 

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

KUD Valentinovo u Garden Mallu

Selo hr

Nagrada za životno djelo Slavici Moslavac

Selo hr

Božić u Gorici

Selo hr