Aktualno KUD Običaji Religija

Uskrsne košare

Uskrsne košare su prepoznatljiv simbol Uskrsa, i daleko više nego samo praktična posuda za nošenje posvećenih jaja. One predstavljaju svečanosti, običaje, a mogu biti i prekrasna dekoracija.

U kršćanskoj tradiciji, na Veliku subotu hrana se nosi u crkvu na blagoslov. Uskrsna košara obično sadrži jaja, hren, peciva i druge dobrote. Nakon blagoslova, hrana dobiva simbolno značenje. Jaja predstavljaju novi život i uskrsnuće, hren simbolizira gorčinu Kristovog puta, a peciva i druga jela govore o radosti i obilju. Uz funkcionalnu svrhu, uskršnja košara može biti i predivna dekoracija. Košare se najčešće pletu od pruća, ali mogu biti i od tkanine, drveta ili keramike. Za dekoraciju se koriste svijetle boje, vrpce, čipke, suho cvijeće, mašnice i, naravno, pisanice.

Adam Tadijanović svojim fotografijama donosi nam dio izložbe uskrsnih košara rad vrijednih ruku članova KUD-a “Slavonija” iz Gornjih Andrijevca  održanoj u  Gradskoj knjižnici Slavonski Brod.

KUD „Slavonija“ iz Gornjih Andrijevaca osnovano je 1984. godine. U svom postajanju KUD „Slavonija“ radi na očuvanju tradicije Andrijevaca obnavljanjem običaja kroz plesove i pjesme.

 

KUD „Slavonija“ Gornji Andrijevaci:

Blagoslov jela u Slavoniji

Opće poznata Uskrsna tradicija Hrvata je blagoslov jela. U osnovi je slijed običaja u svim krajevima isti, no u svakom mjestu ili užem kraju osjeća se osebujni regionalni štih.

„Na veliku subotu nosu cure i mlade svetenje u crkvu. Spremu se u granare, lipo se nakitu, pa idu k crkve. Tamo dođe misanik, blagoslovi vatru, a potije i jelo. U korpu nameću: pogaču, mesa svake fele (slanine, kobasice, kulina, žnjut), jajac, bilog luka i crljenog, šljivovi grančic, soli, kukuruz, vina, pite i kolačev. Na blagoslov dođu ličanke iz brda, pa i Gromačke, da ne moraju u Sibinj gruvat. Zvonar (šikutor, parakatur) dočeka i na vrati s korpicom, pa mu svaka da li po jajce il komadić mesa, slanine il kobasice. To bude i đakom i zvonaru.

Potlje blagoslova nosu korpe doma. Kada donesu svetenje, donesu ga u sobu, metnu na trpezu i reknu: „Iz tog se korpa spremi na sigurno mjesto, da se ne bi itko omrsio. Metnu ju u sobicu li ge drugo, ge je stalno.“

Zadnji odlomak teksta autor: KUD „Slavonija“ Gornji Andrijevaci

Foto: Adam Tadijanović

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

Nakit – Halbica

Slavica Moslavac

10.  tradicionalni festival u pripremanju hrvatskih žganaca

Selo hr

95.godina KUD „Resnik“ Zagreb

Selo hr