Iz povijesti Religija

Običaji Kordunskih mjesta od Cvjetnica do Uskrsa

Priprema za Uskrs počela je u subotu prije cvjetne nedjelje. Tada se bere prvo proljetno cvijeće (cvitne rožce): jaglaci, ljubičice.. i stavljaju se u lavor s vodom u koji se uroni jaje.
Lavor i cvjetne rožce moraju prenoćiti izvan kuće. Ukućanin koji se prvi probudi na Cvjetnicu uzima jaje te će napraviti pisanicu uz vjerovanje da mu to donosi uspjeh i zdravlje tokom cijele godine. Vodu unosi u kuću i prvi se umiva a poslije njega umivaju se i svi ostali ukućani. Kad se svi ukućani umiju u cvjetnoj vodi kaže se da će biti cijele godine lijepi, zdravi i mudri.
Nakon umivanja ostatak vode i cvijeća baca se na krov kuće prije izlaska sunca što znači da će čitave godine ukućani biti vrijedni a sve što urade cvjetat će kao cvjetovi na krovu kuće.
Na Cvjetnicu se ide u crkvu i nose se na blagoslov grančice drenka. Po dolasku iz crkve blagoslovljene grančice drenka se zataknu negdje u prostoriji u kojoj se obitava najviše, da bi čitave godine vladala sloga i mir među ukućanima. Osim toga grančice su služile i za rastjerivanje oblaka kako ne bi bilo tuče (rastupljivanje).
Na Cvjetnicu poslije ručka djevojke su se sastajale na jednom dogovorenom mjestu i pisale pisanice.
Pisanice su ukrašavale uz pomoć ušica igle i pera umočenih u vosak. Ljepota pisanice ovisila je o umijeću i kreativnosti djevojaka. Momci bi uvijek znali gdje djevojke pišu pisanice te bi došli i djevojke bi ih darivale pisanicama. Veliki tjedan uglavnom je bio posvećen čišćenju i pripremanju za slavljenje Uskrsa, a zemlja se nije obrađivala.
U velikom tjednu svi ukućani su trebali otići na ispovijed. Na prvu jutarnju uskršnju misu uglavnom su odlazili stariji ukućani koji su nosili hranu na blagoslov koju bi zatim svi zajedno objedovali. U 11h se služila misa poldanica na koju su išli svi ostali ukućani kako bi se poklonili uskrslom Isusu.
Prije i poslije mise kod crkve igralo se i veselilo u znak prestanka korizme. Uskršnji ponedjeljak protekao je jednako dok bi se prva nedjelja nakon Uskrsa obilježila oblačenjem bijele odjeće te je iz tog razloga dobila naziv Bijela Nedjelja.

Foto: Župa Presvetog Srca Isusova Košute

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

BOŽIĆ, USPOMENA DJETINJE MAŠTE

Selo hr

Hravatska tradicionalna narodna nošnja iz okolice Brčkog

Selo hr

Etnografska izložba – Zaviri ispod

Slavica Moslavac